És akkor az ASRock fogaskerekeket rakott az egyik alaplapjára…

Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, innentől kezdve az RGB LED már soha nem lesz elég trendi.

Az ASRock Taichi sorozatának mindig is alapvető dizájnelemei voltak a fogaskerekek. Ezzel nincs semmi gond, a vállalat így szimbolizálta, hogy stabil működésre tervezett alaplapok kerülnek ebbe a szériába, no meg a kinézetnek sem tettek rosszat. A gyártó azonban a Z590-es vezérlőre épülő Taichi modelljénél szintet lépett, és konkrétan beépítenek egy tetszőleges sebességgel (BIOS-ban konfigurálható) működtethető fogaskereket az alaplap I/O részlege fölé.

ASRock Z590 Taichi
ASRock Z590 Taichi [+]

Azt lehetne gondolni, hogy ezzel az innovációnak itt vége, de ez nem így van, ugyanis létezik jobb dolog egy fogaskeréknél. Rutinosabb olvasóink rögtön rávághatják, hogy két fogaskerék biztosan előnyösebb, és ezt gondolhatták az ASRock mérnökei is, noha azt hozzá kell tenni, hogy a második egység nem forog. Utóbbi információ könnyen elszomoríthatja a potenciális vásárlókat, de ha meghallják, hogy a fogaskerekek alatt RGB LED-ek bújnak meg, akkor rögtön elillan a bánat.

A fenti videóban a 27. perctől kezdődően látható a csoda. Ezen túlmenően a Z590 Taichi sokban hasonlít a Z490 Taichi modellhez, ugyanakkor a processzor energiaellátásáért felelős részt valamivel nagyobb terhelésre készítették fel a mérnökök, és ezt egy kisebb, rejtett ventilátorral is hűtik, hogy a VRM túlmelegedése ne korlátozza le a teljesítményt. Természetesen a PCI Express 4.0 is elérhető, mint a platform fő újítása. Persze az unokáinknak erről az alaplapról majd úgy fogunk mesélni, hogy ezen volt először mozgó fogaskerék.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés