CES 2013: mégsem Mali IGP-t használ az Exynos 5 Octa

A Samsung Exynos 5 Octa nevű termékéről még az elmúlt héten számoltunk be, akkor még úgy hírlett, hogy egy ARM Mali-T604-es IGP került a rendszerbe, de mára kiderült, hogy ez nem fedi a valóságot.

A vállalat hivatalosan ugyan nem utalt konkrétan az IGP típusára, de a korábbi Exynos 5 Dual az ARM megoldására szavazott, így joggal hitte a média, hogy az új Octa modell is ugyanazt a hardvert kapja meg. Az AnandTech kiderítette, hogy a Samsung ezt másképp gondolta, és az új fejlesztés PowerVR SGX 544-es IGP-t kap, amely MP3 konfigurációba van kötve, az órajele pedig 533 MHz lesz.

Arra nagyon nehéz válaszolni, hogy a Mali-T604 helyére miért került egy tudásban gyengébb alternatíva. Az Imagination Technologies megoldásának a hátránya, hogy nem támogatja az OpenCL 1.1-es felületet, illetve kevésbé alkalmas az általános számításokra. Ugyanakkor az OpenGL ES 2.0-s támogatás a PowerVR SGX 544 esetében is adott, vagyis a gyengébb tudásból nem lesz számottevő hátrány.

A váltás valószínűleg fogyasztási szempontok miatt történt. Az MP4-es Mali-T604 azonos órajelen gyorsabb, és nagyobb tudású rendszer, mint a PowerVR SGX 544 az említett konfigurációban. Ezenkívül számottevő előnye, hogy a feldolgozás precizitása 32 bites, vagyis pontosabban is számol, mint az Imagination Technologies ötödik generációs megoldása. Az extra tudás és pontosság azonban az ultramobil szinten hátrányos is lehet, hiszen nem nehéz kitalálni, hogy az általánosabb feldolgozó több energiát fog felemészteni, mint a specifikusabb, úgymond bizonyos igényekre szabott egység, emellett a jobb precizitáshoz szélesebb adatút is kell, ami szintén növeli a fogyasztást. A Samsung valószínűleg kiértékelte, hogy a Mali-T604 extra tudása a vele járó többletfogyasztás mellett még nem éri meg, így 2013-ban jobb alternatíva lehet egy PowerVR SGX 544-es IGP. Azt persze csak az idő dönti el, hogy ez valójában mennyire volt jó döntés.

Ha a vállalat csak Androidban gondolkodik, akkor Exynos 5 Octa felépítése kifejezetten ütőképes, így gyakorlatilag teljes mértékben megfelelhet az igényeknek a PowerVR IGP. A Windows RT esetében már más a helyzet, így a Microsoft új operációs rendszeréhez jelenleg nem jók az Imagination Technologies igen egzotikus működésű grafikus vezérlői. Ugyanakkor kétséges, hogy a Samsung számol a Windows RT-vel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés