Mitől más a Samsung ARM-os Chromebookja?

A Google az ultramobil piacok Androiddal tervezett meghódítása mellett a Chrome OS platformra is fókuszál, ami a Chromebook nevű termékskálában nyilvánul meg. Az egyelőre nem mondható el, hogy sikeres lenne a koncepció, de ez még megváltozhat. A 2012-es Chromebook generáció érdekessége, hogy a Samsung olcsóbbik modellje már ARM-os SoC rendszerrel dolgozik, azon belül is az Exynos 5 Dual névre keresztelt lapkával, melynek képességeiről korábban már beszámoltunk. Ez a termék meghozhatja az áttörést ebben a termékkategóriában, hiszen üzemideje hat és fél óra, vagyis közelít ahhoz a szinthez, amit a felhasználók egy efféle hordozható mobil terméktől elvárnak, emellett a szolgáltatások tekintetében is kellően jó alapokkal rendelkezik.

A Chrome OS esetében a legfontosabb meglátni, hogy a Google a webre építi a platformot. Gyakorlatilag a szolgáltatások zöme felhős funkció, így az sem meglepő, hogy az operációs rendszer legfontosabb eleme a beépített Chrome böngésző. Ebből a szempontból a Samsung ARM-ot előtérbe helyező lépése nem is annyira meglepő, hiszen az energiahatékonyság területén kétségbevonhatatlan az ARM-os fejlesztések előnye, továbbá a Chrome OS-nek hála a funkcionalitás szempontjából sem keletkezik hátrány az x86-os processzorra épülő Chromebookokhoz képest.

A Chromebook sikere persze nem csak a hardveren múlik, hanem a szoftveres oldalon is. Ebből a szempontból a Google Chrome OS 19-es verziójával sokat lépet előre, így a rendszer mostantól natívan kezeli a Microsoft Office formátumait, illetve képes multitaskingra, vagyis egyszerre több program is futhat. A navigálás is egyszerűsödött, a felújított felhasználói felület pedig vizuálisan is kedvezőbb. A Chromebook gyakorlatilag tökéletesen ellátja az átlagos igényeket, így böngészni, valamint egyszerűbb munkára, illetve egyszerűbb szórakozásra alkalmas. Ennek megfelelően ilyen igényekre 250 dollárért jó vételnek számít. Ugyanakkor nem mehetünk el amellett, hogy a Chrome OS lehetne jobb is, és feltételezzük, hogy idővel lesz is.

A Samsung Exynos 5 Dual a technikai oldalt tekintve a modernebb hardver, mint az eddig használt Intel Sandy Bridge-es megoldások. Ha csak a processzor teljesítményét vizsgáljuk, akkor az ARM Cortex-A15-ös magok hátrányban vannak, de ma már a web nem olyan, mint régen. Egyre inkább előtérbe kerülnek a grafikus processzorral gyorsítható tartalmak, és a Google ennek az iránynak az élharcosa. Az Exynos 5 Dual SoC egy modern, az új generációs Midgard architektúrára épülő ARM Mali-T604-es IGP-t használ, így a technikai tudást vizsgálva lekörözi az Intel Sandy Bridge-ben használt IGP-jét. A Chrome OS viszont még nem tudja kamatoztatni ezeket az extrákat, hiszen az operációs rendszer csak az OpenGL ES 2.0-s API-t támogatja, ám mindenképpen opciós lehetőség az OpenCL bevetése. Utóbbi megoldható lenne Samsung Exynos 5 Dual lapkával, mivel a felhasznált IGP támogatja a felület 1.1-es verzióját.

A Chrome OS amellett, hogy megfelelő ár/érték aránnyal rendelkező opció már most is, a jövőben még többre lehet képes. A Google terveiből kiindulva úgy gondoljuk, hogy a fejlődés iránya egyértelműen a NaCl. Utóbbi nem a nátrium-klorid (másnéven konyhasó), hanem a natív kliens rövidítése, a célja pedig a natív kódok futtatása a böngészőből. Ezzel olyan webes alkalmazások születhetnek, melyek majdnem képesek az asztali alkalmazások sebességét hozni a böngésző alól. A Google az aktuális Chrome böngészőben ezt már beépítve támogatja, a programok pedig a Chrome áruházból futtathatók. A további fejlődés szempontjából a Chrome OS idővel valószínűleg megkapja az OpenCL-t is, hiszen a Google a WebCL egyik legnagyobb támogatója. Utóbbi API segítségével olyan általános számításokat lehet futtatni a böngészőben, melyek a grafikus processzor erejére építenek. Mindehhez az Exynos 5 Dual a fentebb említett, OpenCL 1.1-es felület támogatása miatt megfelelő hardveres alapot biztosít.

Azt továbbra sem tudjuk mondani, hogy a Chromebook egy makulátlan és mindent letaroló platform lenne. Egyértelműen látszik azonban a fejlődés, és a Chrome OS 19-es verziója nagy előrelépésnek tekinthető, amit ma már tényleg korrekt működés jellemez. Ugyanakkor van hova továbblépni, így a Google csak egy út kezdetén jár. A frissítéseket persze az aktuális platformok is megkapják, így akár most is be lehet nevezni egy Chromebookba. Az elérhető termékek közül – véleményünk szerint – a Samsung ARM-os megoldása a legjobb alternatíva, hiszen tudásban többet nyújt, mint amire az operációs rendszer képes, így a későbbi frissítésekkel extra funkciók nyerhetők, emellett a fogyasztása is kellően alacsony, hogy megfelelő üzemidőt biztosítson a felhasználóknak. Azt még most is nehéz megjósolni, hogy a koncepció sikeres lehet-e, de annyiban mindenképpen előrébb tart a Google, hogy már van olyan hardver, amire tényleg lehet építeni.

Azóta történt

Előzmények