CES 2013: sokmagos rendszerchippel készült a Samsung - frissítve!

A Samsung az Exynos 5 termékcsaláddal rálépett a heterogén éra ösvényére, ám az elődnek számító Dual verzió már nem számít a leggyorsabb terméknek, így tulajdonképpen számítani lehetett az új modell megjelenésére. Az Exynos 5 Octa a megcélzott irányban halad tovább, de a teljesítményre nagyon rágyúrt a Samsung. Az új generációs rendszerchipet a vállalat 28 nm-es gyártástechnológiával készíti, méghozzá gate first HKMG eljárással.

A dél-koreai óriáscég fejlesztése az elsők között használja ki az ARM Big.Little koncepcióját, így összesen nyolc darab processzormag található a termékben. Ezek két blokkra oszthatók, így az egyikben négy darab 1,2 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A7 mag van, míg a másikban négy darab 1,8 GHz-en ketyegő Cortex-A15 mag dolgozik. Itt alapvetően a marketing kihasználja a nyolc mag fizikai meglétét, így a Samsung konkrétan nyolcmagos lapkáról beszél, de valójában egyszerre csak az egyik blokk lehet aktív, vagyis négymagos fejlesztésről van szó, mely az egyes blokkok közötti váltással képes energiahatékonyan vagy gyorsan dolgozni. Érdemes megjegyezni, hogy a bejelentés után kifejezetten sok vita kerekedett ezzel a felépítéssel kapcsolatban. A fő kérdés, hogy a Big.Little koncepció a hatékonyabb, vagy az egy darab kiegészítő mag, amit például az új NVIDIA Tegra 4 is használ. Igazából mindkettőnek vannak előnyös oldalai, tehát egyik sem megvetendő megoldás. A Tegra 3 és 4 fejlesztésekben használt kiegészítőmag lényegi előnye, hogy lehetnek olyan alkalmazások, amelyek egy szálon dolgoznak csak, és kifejezetten igénylik a jobb felépítésű processzormagokat a gyorsabb feldolgozás érdekében. Más szempontok szerint a Big.Little koncepció jobb, mivel a terhelés nélküli fogyasztásban és az energiahatékonyságban a Cortex-A7-es mag egyedül, vagy többedmagával jobb eredményeket ad. A legfőbb előny az lehet, hogy bizonyos munkafolyamatokhoz elég a négy darab Cortex-A7-es mag összesített teljesítménye, és így nem szükséges aktiválni a jóval többet fogyasztó Cortex-A15-ös blokkot. Ilyen körülmények között nem romlik a felhasználói élmény, de az elérhető üzemidő jelentősen jobb lesz.

Az integrált grafikus vezérlő marad az ARM Mali-T604-es fejlesztése. Az alkalmazott konfiguráció MP4-es, így a teljesítmény egészen magas. Az új generációs Midgard architektúrára épülő IGP megfelel az OpenCL 1.1-es specifikációknak, tehát a rendszer akár általános számításra is használható. Ennek köszönhetően a fejlesztők sokkal könnyebben aknázhatják ki a grafikus mag képességeit. A többi API esetében az OpenVG 1.0, illetve az OpenGL ES 1.1 és 2.0 lesz támogatva, emellett a Microsoft DirectX 11-es felületére írt programok futtatása is lehetséges, ami egyszerre jelenti a C++ AMP felület támogatását is. Az azonban kétséges, hogy a Samsung épít-e Windows RT-s tabletet a termékre. A SoC kétcsatornás, azaz kétszer 32 bites memóriavezérlőt kap, mely az LPDDR3 és a DDR3 szabványú memóriákat támogatja, ezek maximális órajele effektív 1600 MHz lehet. Ezzel 12,8 GB/s-os adatátviteli tempóra nyílik lehetőség, ami a mobil piacon tisztességes teljesítmény. A sztereó 3D-s Full HD-s videók dekódolása sem jelent majd gondot, amellett az újdonság támogatja az USB 3.0-s és a 6 Gbps-os SATA interfészt is, és fejlett ISP-t kapott.

A Samsung az Exynos 5 Octa nevű SoC-ot tabletekbe szánja, de az még nem derült ki, hogy konkrétan melyik érkező termék épül majd rá.

Kiegészítés: Az új adatok birtokában kiderült, hogy a SoC mégsem a Mali-T604-es IGP-t használja, hanem egy PowerVR variánst, melyről az alábbi hír ad bővebb tájékoztatást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés