CES 2013: a méretre gyúrnak az alaplapgyártók

Az idei CES az alaplapok frontjáról kifejezetten unalmas, de ez várható volt, hiszen a cégek nem jelentettek be új asztali platformot a rendezvényen, így tulajdonképpen nincs is mit bemutatni az alaplapgyártóknak. Azért az ASUS, az MSI és az EVGA talált még réseket, így az említett cégek méretes alaplapokkal készültek.

Az EVGA egy újabb X79-es termékkel készült, mely E-ATX szabványú megoldás, így kifejezetten nagy házat igényel. Az X79 Dark nevű újdonság LGA2011-es foglalatba illeszthető processzort fogad, mellé nyolc darab DDR3 szabványú memória helyezhető, lehetőség szerint négycsatornás csomag formájában. A tápellátás 12+1 fázisú, emellett az alaplapon hat 6 Gbps-os és négy 3 Gbps-os SATA, két eSATA, két Gigabit Ethernet, négy USB 3.0-s és egy Bluetooth modul lesz, amit egy ütős nyolccsatornás hangkodek egészít ki. Szokás szerint a tuningra nagy hangsúlyt helyezett a cég, így hibajelző LED is került az EVBot támogatással felvértezett termékre.

EVGA X79 Dark
EVGA X79 Dark (forrás: VR-Zone) [+]

A nagy méret következtében az alaplap nem kevesebb, mint öt darab x16-os PCI Express csatolót kapott, amit egy x4-es port egészít ki. Önmagában mindegyik interfész teljes sávszélességet biztosít, de a processzorban 40 csatorna van, így ebből kell gazdálkodni több bővítőkártya bevetése mellett. A termék az elkövetkező hetekben jelenik meg.

Az MSI is bemutatta az X79A-GD45 Gaming nevű alaplapot, mely sok szempontból a korábban bemutatott X79A-GD45-ös termékre épül. A fő különbség a Gaming jelző, ami az eredeti terméknél több x16-os PCI Express csatolót jelent. Egészen pontosan öt került a temrékre a korábbi három helyett, míg az x1-es PCI Express foglalatokból egy darab maradt. További változás, hogy a Gaming modellen a memóriákat már kétszer annyi, azaz nyolc foglalat várja.

MSI X79A-GD45 Gaming
MSI X79A-GD45 Gaming (forrás: techPowerUp!) [+]

Az X79-es vezérlőt használó, LGA2011-es foglalattal rendelkező alaplap megjelenéséről egyelőre nincs adat, de valószínűleg még az év első felében elérhető lesz.

Az ASUS is lerakott az asztalra egy új X79-es alaplapot; ez a P9X79-E WS jelzést viseli. Az E-ATX méretű, LGA2011-es foglalattal rendelkező terméket a cég elsősorban munkaállomásnak készítette, amiről a hét darab x16-os PCI Express foglalat is árulkodik. Ezek mindegyike teljes sávszélességű, de az EVGA alaplapjához hasonlóan itt is 40 csatornával kell gazdálkodni.

ASUS P9X79-E WS
ASUS P9X79-E WS (forrás: VR-Zone) [+]

A nyolc darab memóriafoglalat is megtalálható a 10+2 fázisú DIGI+ VRM-et használó alaplapon, amit a hat 6 Gbps-os és négy 3 Gbps-os SATA, a két Gigabit Ethernet és a számos USB 3.0-s port egészít ki a nyolccsatornás hangkodek mellett. Bár a termék a munkaállomásokban nem lesz kitéve tuningnak, azért ezek a funkciók sem maradtak ki.

A kiállítás legérdekesebb alaplapja az ASUS Sabertooth 990FX/GEN3.0 R2.0 volt. Ez Socket AM3+ foglalatot használ, és az AMD 990FX jelzésű lapkakészletére épül. A DDR3 szabványú memóriákat négy darab csatoló várja, tovább nyolc 6 Gbps-os SATA, pár eSATA, egy PCI csatoló és hat USB 3.0-s port található a nyolccsatornás hangkodekkel dolgozó terméken. Természetesen a különböző tuningfunkciók is elérhetők.

Mindez nem hangzik rosszul, de a 990FX-es mezőnyben majdnem mindegyik alaplap rendelkezik hasonló képességekkel. Az igazán érdekes újításra már a név is utal a GEN3.0 jelzéssel. Az ASUS lényegében azt állítja, hogy az újdonság támogatja a PCI Express 3.0-s szabványt, mindez a négy darab x16-os PCI Express csatolóból kettőn elérhető. Ebben az az érdekes, hogy az AMD vezérlőhídja viszont PCI Express 2.0-s vezérlővel rendelkezik, ami ellentmondás. Az ASUS ötlete a PLX 48 csatornás vezérlőjére épül, mely képes kezelni a 3.0-s szabványt, vagyis lényegében rá lehet írni az alaplap dobozára, hogy rendelkezik PCI Express 3.0-s bővítőkkel. Az északi vezérlőhíd felé azonban már csak 2.0-s kapcsolat van, vagyis az egész inkább nevezhető marketingfogásnak, mint valós fejlesztésnek.

ASUS Sabertooth 990FX/GEN3.0 R2.0
ASUS Sabertooth 990FX/GEN3.0 R2.0 (forrás: techPowerUp!) [+]

Az ASUS alapvetően arra épít, hogy nagyon sokan választanak alaplapot a dobozra írt PCI Express 3.0-s felirat alapján, így találtak egy megoldást arra, hogy megfeleltessék az alaplapot ennek a követelménynek. A gyakorlatban ez az egész úgyis teljesen lényegtelen, mivel a mai grafikus kártyák még az x16-os PCI Express 2.0-s portok sávszélességét sem használják ki, vagyis a vásárlók még valós PCI Express 3.0-s támogatás mellett sem érezhetnek gyorsulást, így az egész trükk sosem fog kiderülni, a nem tudatosan vásárló felhasználó pedig elégedett lesz, amikor a programok PCI Express 3.0-s támogatást jeleznek vissza.

Sajnos az ASUS sem árulta el, hogy a fentebb részletezett két alaplap mikor lesz elérhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés