CeBIT: Notebook-chipsetet készített az NVIDIA

A PC-eladásokban világszerte stabilan emelkedik a notebookok aránya, így az asztali gépek piacán versenyzők egyre inkább rákényszerülnek, hogy a hordozható számítógépek piacán is összemérjék erejüket. Az Intel e téren biztosan vezet, a processzor mellett a chipsetet és WLAN vezérlőt is tartalmazó platform ötlete, valamint az ezt népszerűsítő marketinghadjárat elérte célját. Az asztali PC-k és szerverek szegmensében „pimaszul” feltörekvő AMD nem tud mindent egy kézből szállítani, kitartóan tempózik ugyanakkor partnereivel együtt az elfogadottság és ezen keresztül a nagyobb piaci részesedés felé.

Az NVIDIA a CeBIT alkalmából mutatta be új, kifejezetten noteszgépekbe szánt chipsetjét, mely a grafikus vezérlőt is magában foglalja. A GeForce Go 6100 lapka 425 MHz-en dolgozik, kompatibilis a DirectX 9.0c (SM3.0) specifikációval, PureVideo szolgáltatáscsomagja révén pedig nagy felbontású MPEG-2, WMV és H.264 kódolású videók feldolgozását is hardveresen segíti. A 3D-s funkciók közül a 6-os generációnál általános CineFX 3.0, UltraShadow II és Intellisample 3.0 technológiákat támogatja, utóbbinál egyedül a textúratömörítés képessége hiányzik. A GPU legfeljebb 1920x1200 pixel felbontású LCD kijelzőket tud meghajtani, az energiafelvételt a PowerMizer technológia igyekszik mérsékelni. Az integrált vezérlő egy PCI Express x16 csatolófelületű GPU-val helyettesíthető, ezenkívül további két PCIe-vezeték áll készenlétben például WLAN vezérlő és ExpressCard bővítmény számára.

Perifériavezérlőként az nForce Go 430 MCP került a lapkakészletbe, mely ismeri az UAA (Universal Audio Architecture) szabványt, négy-négy PATA és SATA II eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé akár a noteszgépekben ritkaságszámba menő RAID 0, 1, 0+1 és 5 üzemmódokban is. USB 2.0 portból nyolccal rendelkezik, a Gigabit Ethernet interfészen átmenő forgalom felett az ActiveArmor tűzfal őrködik.

Az új chipset az AMD Mobile Sempron, Turion 64 és a tavasszal bemutatásra kerülő kétmagos Turion 64 X2 processzorait szolgálja ki. Néhány gyártó már most kínál GeForce Go 6100 + nForce Go 430 köré épülő notebookokat, de a következő néhány hónap folyamán nevesebb vállalatok kínálatában is találkozhatunk majd ilyen modellekkel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés