Jön a Bluetooth Mesh a nagy területek lefedésére

Az alapokat a Bluetooth 4.0 LE protokoll adja, és igen méretes területen is biztosíthat decentralizált hálózatot.

A decentralizált, vagy mesh hálózatok manapság terjedőben vannak, elsődlegesen az okosotthonok, illetve akár az okosvárosokra vonatkozó fejlesztések miatt. Az elterjedtebb megoldásokból leginkább a ZigBee protokollt lehet kiemelni, de az IEEE 802.11ah szabványt takaró Wi-Fi HaLow is kész van már. Persze ezeken túl számos egyéb zárt és nyílt rendszer is létezik, amelyeket most felesleges lenne részletezni, azt azonban fontos kiemelni, hogy az efféle decentralizált hálózatok fő célja a viszonylag nagy terület megfelelő sebességű lefedése, méghozzá anélkül, hogy az eszközök közötti kommunikáció túlzottan sok energiát igényelne.

A Bluetooth SIG is szeretne egy szeletet ebből a tortából, és nem is állnak igazából messze egy megfelelő technológia megvalósításától. A Bluetooth 4.0 LE protokoll például igen jó alapnak tekinthető, hiszen maximális információátviteli teljesítménye 1 Mbps, miközben az eszközök közötti kommunikáció csak 10 mW-os fogyasztással jár. A különböző többletterhelésre vonatkozó paraméterrel is számolva az adatátviteli tempó 10 kB/s körül tetőzik, ami a decentralizált hálózatokhoz elegendőnek tűnik, legalábbis elméletben, mivel a gyakorlat már okozhat kellemetlen meglepetéseket. A Bluetooth 4.0 LE protokoll esetében az eszközök közötti jellemzően 6 ms-os késleltetés, illetve az adatcsomagok priorizálásának teljes hiánya jelenthet potenciális problémát, de ennek a mértékét csak a gyakorlati eredmények alapján lehet behatárolni.

A Bluetooth Mesh technológia igazából egy extra réteg a Bluetooth 4.0 LE protokollon keresztül kapcsolódó eszközök fölött. A legnagyobb előnye, hogy az alapjai teljesen specifikálva vannak, hiszen az egész rendszer csak a meglévő protokollt egészíti az adattovábbítás képességével. Ezáltal egy eszközre nem csak direkten, hanem más eszközöket egyfajta jeltovábbítóként felhasználva is el lehet juttatni az adatokat. Lényegében ennyiből állnak a Bluetooth SIG megoldása a decentralizált hálózat létrehozására.

Az adat a hálózaton belül biztosan eljut a kiválasztott eszközre, és ehhez útválasztó sem szükséges, ami a kiépítés és a fenntartás költségeit igen komoly mértékben csökkenti. Maga a Bluetooth Mesh technológia 32 767 darab elemet, azaz eszközt képes kezelni maximum, ezek úgynevezett node-okba kapcsolódnak, és ezek között történik meg a kommunikáció. A specifikáció értelmében egy eszköz nem csatlakozhat több node-hoz, de egy node-ra csatlakozhat több eszköz is - ez effektíve azt is jelenti, hogy egy node minimum egy eszközt rejt.

A Bluetooth SIG szándékosan úgy tervezte a technológiát, hogy a Bluetooth 4 és 5 LE protokollt támogató eszközökkel legyen kompatibilis, és ehhez csak a firmware frissítésére lesz szükség. A döntés elsődlegesen a terjedést segítheti, mivel így rengeteg, már kifejlesztett, potenciálisan Bluetooth Mesh technológiát is támogató termék van a piacon.

A Bluetooth Mesh az okosotthonoktól kezdve a nagyméretű épületek, irodaházak egyes szolgáltatásainak működését is képes biztosítani, ideértve akár az ipari minőségű hálózatok kiszolgálását is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés