Hirdetés

Rákapcsolta az árzabálót az új HEDT platformjára az Intel

A vállalat a Cascade Lake-X generációval az új Ryzen Threadripperek alá lő.

Az előző hónap elején írtuk meg, hogy októberben érkezik az Intel új HEDT platformja, vagyis az X299-es alaplapokhoz hamarosan elérhető lesz a 14 nm-es eljárásra építő, Cascade Lake-X kódnevű fejlesztést, amivel lényegében az LGA2066-os foglalat kap egy frissítést az előző év októberi ráncfelvarrás után. Nemrég az érkező processzorok típusát is megírtuk, az akkor elérhető információkkal együtt, míg most lényegében kiderült minden, bár a hivatalos bemutató majd csak jövőhét hétfőn lesz. Úgy tudjuk azonban, hogy egy partner idő előtt szivárogtatta ki az adatokat, így az Intel úgy döntött, hogy nincs értelme a további titkolózásnak, vagyis meg lehet írni a híreket az új fejlesztésekről. Ettől függetlenül a hivatalos időpontok nem változtak, a partnerek majd a következő hét elejétől mutathatják be az új Core modellekre épülő konfigurációikat, a processzorok kereskedelmi startja pedig novemberben esedékes.

Ahogy korábban leírtuk, a Cascade Lake-X nem hoz igazán nagy változást a Skylake-X-hez képest. Újítás viszont van, többek között itt a Turbo Boost 3.0, a DL Boost utasítások támogatása, emellett a négycsatornás memóriavezérlőn belül, csatornánként egy memóriamodullal elérhető a 2933 MHz-es effektív memória-órajel, két modullal viszont 2666 MHz a maximum. Az Intel a teljes platformra 72 darab PCI Express sávot ad meg, de ez nagyon megtévesztő, ugyanis a vállalat mostantól nem számolja külön a processzoron belüli, illetve az alaplapi vezérlő által biztosított lehetőségeket. Ezekre egy egészként tekintenek a jövőben. Ettől függetlenül a Cascade Lake-X processzoron belül 48 darab PCI Express 3.0-s sáv található, a maradékot pedig a vezérlőhíd adja, és azok nem is mind 3.0-s szabványúak.

Az új, Cascade Lake-X processzorok paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

Intel Cascade Lake-X - asztali Core processzorok
Típus

Magórajel /
Összes magos Turbo /
Turbo Boost 2.0 /
Turbo Boost 3.0

L2 cache L3 cache Fogyasztás (TDP) Listaár
(dollár)
i9-10980XE (18 mag) 3/3,8/4,6/4,8 GHz 18 x 1 MB 24,75 MB 165 W 979
i9-10940X (14 mag) 3,3/4,1/4,6/4,8 GHz 14 x 1 MB 19,25 MB 165 W 784
i9-10920X (12 mag) 3,5/4,3/4,6/4,8 GHz 12 x 1 MB 19,25 MB 165 W 689
i9-10900X (10 mag) 3,7/4,3/4,5/4,7 GHz 10 x 1 MB 19,25 MB 165 W 590

Ami rögtön feltűnik az az árazás, ugyanis az Intel a korábbi HEDT sorozathoz mérten sokkal olcsóbban kínálja ezeket a modelleket. Szinte már a normál asztali platform árszintjén. Ezzel az Intel valószínűleg az új generációs Ryzen Threadripperek elleni közvetlen összehasonlítást szeretné elkerülni, ugyanis azok a jelenlegi információink szerint 1000 dollár fölé érkeznek, és a legkisebb 24-magos modellt nincs sok esélyük megfogni a legnagyobb Core i9-10980XE-vel. Viszont utóbbi aktuálisan olcsóbbnak tűnik, tehát ár/teljesítmény szintjén még versenyképes lehet.

Azt egyelőre nehéz meghatározni, hogy az AMD erre a váratlan lépésre reagál-e a tervezettnél alacsonyabb árakkal. Ugyanakkor azt látni kell, hogy egyik cégnek sincs nagyon sok mozgástere. A normál asztali platformokat elviszik egy relatíve magas árszintig, és a HEDT platformok azon túl veszik fel a kesztyűt. A tízmagos Core i9-10900X-et viszont az Intel már most is nagyon rátolta a normál asztali csúcsprocesszorra, és ez nem optimális, mert utóbbit sokkal olcsóbban lehet gyártani. Az AMD-nek sem tűnhet túl logikusnak nagyon rátolni a 24-magos Ryzen Threadrippert az érkező 16-magos, Ryzen 9 3950X-re, mint saját normál asztali csúcsprocesszorukra, mert gyakorlatilag egymás eladásait kannibalizálhatják. Ettől függetlenül az Intel egy érdekes helyzetet teremtett, ami végeredményben a HEDT processzorok iránt áhítozó vásárlóknak lesz jó.


[+]

A Cascade Lake-X processzorok egyébként kompatibilisek a már meglévő X299-es alaplapokkal, de a BIOS frissítésére szükség lesz. Emellett a gyártópartnerek készülnek majd új modellekkel is, amelyeken lesz 2,5 gigabites Ethernet és Wi-Fi 6 modul. Ezek természetesen nem kötelezőek a processzor működéséhez, de a mostani X299-es alaplapok eléggé korosnak számítanak, így egy kisebb modernizálás nem árt, hogy az új vásárlók is megtalálhassák a számításaikat.

A biztonsági rések tekintetében jó hír, hogy a Skylake-X-hez viszonyítva a Cascade Lake-X három sebezhetőséget foltoz be. Egészen konkrétan a Spectre második, branch target injection variánsa kap egy hardveres tapaszt, de mellette még a szoftveroldali, operációs rendszerben és hypervisorokban alkalmazott javításokat is alkalmazni kell. A Meltdown, úgynevezett rogue data cache load variánsa ellen szintén hardveresen védekezik a lapka, ahogy a nemrég felfedezett Foreshadow ellen is. A többi sebezhetőségre maradnak az aktuális, mikrokódba, illetve más szoftverekbe épített megoldások.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés