Belép a CXL konzorciumba az NVIDIA is

Ezzel a CCIX mellett a valós elérhetőség marad érvként, míg a CXL-t nem lehet többet papírsárkánynak nézni.

Kezd éleződni a szerverek tekintetében manapság fontos témának számító gyors, memóriakoherens interfészek helyzete, ugyanis az biztos, hogy ezeknek komoly szerepe lesz a jövőben a processzorok és a gyorsítók összeköttetése szempontjából, a kérdés leginkább az, hogy mi lesz a szabvány.

A lehetőségek közül a legnagyobb előnye továbbra is a CCIX-nek van, leginkább azért, mert ennek a specifikációi viszonylag hamar elkészültek, és elég sok, gyorsítókat fejlesztő cég döntött úgy, hogy emellett teszik le a voksukat, legalábbis egyelőre. Alternatívaként viszont ott van a Gen-Z, az OpenCAPI, illetve nemrég az Intel bedobta a CXL-t is a kalapba, vagyis nemhogy rendeződött volna ez a kérdés, hanem egyre csak bonyolódik a helyzet.

Három hete viszont az AMD bejelentette, hogy belépnek a CXL konzorciumba, ami akkora sokkot nem jelentett a piac számára, hiszen a cég kockázatmentes stratégiát folytat, így mindenhova betették már a lábukat, aztán kivárják, hogy melyik lesz a nyerő. Némileg nagyobb horderejű tényező, hogy az NVIDIA is része lett a CXL konzorciumnak, ami azért fontos, mert a vállalat az AMD-vel ellentétben nem törte össze magát azon, hogy minden szabványos megoldás mögött teljes mellszélességgel beálljon. Ettől persze még maga a piac nem borul fel, továbbra is tény, hogy a CCIX létező megoldás, ahogy gyakorlatilag az OpenCAPI is (bár ez kevésbé elterjedt), míg a CXL majd lesz egyszer. Viszont az NVIDIA-val a háta mögött túllépet a papírsárkány szinten, így még ha sokára is jön belőle gyakorlatban bevethető megoldás, mostantól reálisan is számolni kell a létezésével.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés