Gigantikus konzorciumon belül jön létre a szabványos memóriakoherens interfész

Az ARM, az AMD, a Huawei, a IBM, a Qualcomm, a Mellanox és a Xilinx egyesíti erőit a CCIX megalkotásáért.

A szerverpiacon egyre fontosabbá válnak a nagysebességű, memóriakoherens interfészek, amelyekből már van pár gyártói alternatíva, de ezeknek a problémája az, hogy gyártókhoz kötik a megrendelőt. Ilyen például az IBM CAPI, az NVIDIA NVLINK, az AMD GMI, illetve az Intel név nélküli saját megoldása. Nyilván bizonyos esetekben ez elfogadható, főleg úgy, ha az összeköttetés konkrétan a tokozáson belül történik, de tokozáson kívülre vezetve már szabványos alternatíva kell.

Manapság egy ilyen szabványos alap a PCI Express, de egyrészt ez az interfész mára lassúvá vált, másrészt nem is memóriakoherens, vagyis a mai igényeket nem szolgálja ki. A probléma megoldása céljából az ARM, az AMD, a Huawei, az IBM, a Qualcomm, a Mellanox és a Xilinx létrehozott egy konzorciumot, amely egy szabványos, memóriakoherens interfész kifejlesztését tűzte ki célul, és nyilván az említett cégek az érkező fejlesztéseikben ezt támogatni is fogják.

Az interfész a CCIX, azaz a Cache Coherent Interconnect for Accelerators nevet kapja, és alapvető képessége lesz az eltérő utasításarchitektúrára épülő lapkák memóriakoherens összekapcsolása, így a központi processzor és az adott gyorsító képes lesz a koherens adatelérésre. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik processzor módosít egy adatot a memóriában, akkor az automatikusan látszódni fog a többi processzor számára. Ráadásul maga a rendszer a PCI Express specifikációit egészíti ki, vagyis a fizikai összeköttetés szempontjából megfelel a PCI-SIG megoldása.

A CCIX legnagyobb előnye a szabadság, amit kínál, mivel az erre épülő szervereknél nem kell egy bizonyos gyorsítófajta felé elköteleznie magát a megrendelőnek. Ilyen formában például megvásárolható a szerver GPGPU-s gyorsítóval, de ha a jövő úgy hozza, hogy az adott feladatra mégis jobb az FPGA vagy esetleg valami DSP, akkor megoldható a gyorsító cseréje a teljes szerver leváltása nélkül is, ami nyilván sokkal költséghatékonyabb.

Az említett gyártók egyébként nem mondanak majd le a saját megoldásaikról sem, de a szerverpiacon belül számos szegmens szabványt akar, és ezt az igényt a CCIX fogja lefedni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés