Befutott a Snapdragon 821 és jön a 823 SoC is

A fejlesztés a Snapdragon 820-at turbózza fel, így az eredeti lapka nem változott igazán.

A Qualcomm még az elmúlt év augusztusban leplezte le a Snapdragon 820-as rendszerchipet, amelynek legfőbb előnyének az új generációs IGP-jét lehetett tartani, amelyet már a virtuális valósághoz terveztek.

A vállalat idén sem maradt adós egy csúcskategóriás rendszerchippel, hiszen lényegében bemutatkozott a Snapdragon 821, amely a 820 felturbózott változatának tekinthető. A lapka képességei megmaradtak, de az új steppingnek hála javultak a fogyasztásra vonatkozó paraméterek. Szintén változatlan a Qualcomm ARM Big.Little konstrukcióhoz hasonló dizájnja, amelyet HMP-nek (Heterogeneous Multi-Processing) neveznek. Technikailag ez a Big.Little heterogén többmagos dizájnjához nagyon hasonlóan működik, tehát az operációs rendszer látja mind a négy magot, és arról is tudomása van, hogy ezek közül nem mindegyik egyenlő teljesítményű. Viszont a Qualcomm az egész konstrukcióhoz saját összeköttetéseket tervezett saját szoftveres alappal. Bár egy év alatt a szoftver is fejlődött, de ezt vissza tudják portolni a Snapdragon 820-at használó eszközökre is.

A Snapdragon 821 HMP dizájnjában továbbra is két klaszter található, amelyek két-két Kryo magot rejtenek. Az LP klaszter tartalmazza a 2 GHz közelében üzemelő magokat, amelyek energiatakarékos L2 gyorsítótár konfigurációt kaptak. A HP klaszter már 2,35 GHz-en üzemelő magokat használ, nagyobb teljesítményre tervezett L2 gyorsítótár konfigurációval. A két klaszter emellett megosztott L3 gyorsítótárat alkalmaz, de ennek a méretét a Qualcomm továbbra sem árulja el.

Az Adreno 530-as IGP órajele is megváltozott, így 624 MHz helyett már 653 MHz-en ketyeg, ami nem számít derekas előrelépésnek, de a semminél több. A Snapdragon 821 esetében érdemes kiemelni, hogy ehhez a lapkához a Qualcomm már csakis 1866 MHz-es órajelen üzemelő LPDDR4 szabványú memóriát ajánl.

A Snapdragon 821 mellett még idén érkezik a Snapdragon 823 is, amely szintén ugyanerre a lapkára épül, de kisebb lesz a fogyasztása. Utóbbit úgy éri el, hogy a HP klaszter csupán 2,15 GHz-es, míg az IGP 624 MHz-es órajelen fog üzemelni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés