Megcélozza a kisméretű compute platformokat a Qualcomm

A Snapdragon 410E és 600E hivatalosan a beágyazott rendszerek piacát célozza.

A Qualcomm két új Snapdragon rendszerchipet leplezett le, de kivételesen a legnagyobb csendben. A cég ezeket az újdonságokat a beágyazott rendszerek piacára szánják, ezen belül is a kisméretű compute platformokat szeretnék megcélozni. Ilyet már kínál maga a Qualcomm is, DragonBoard 410c néven, de ezúttal a vállalat partnereket keresne a hasonló konstrukciókhoz.

A Snapdragon 410E és 600E SoC lényegében megegyezik a Snapdragon 410-es és 600-as modellekkel, az E-re végződő típusjelzés az embedded, azaz beágyazott szóra utal. Ezeket a lapkákat a hobbiszámítógépekhez meg lehet vásárolni az erre szakosodott üzletekben, és tervezhetők rá megfelelő compute platformok. Ebből már látszik, hogy a cég nem tipikusan a beágyazott piacot célozza, hanem inkább azt a közösséget, amely kialakult a DragonBoard 410c mögött. Itt a hobbi szintű fejlesztés nem igazán éri meg a Qualcommnak, de ha egy csapat eljut oda, hogy egy saját compute platformot eljuttasson a piacra, akkor abból esetlegesen nagy siker lehet, elég ha annyit mondunk, hogy Raspberry Pi.

A két új lapkához a Qualcomm Windows 10 és Linux operációs rendszerre kínál támogatást. Előbbi annyira nem lényeges, mert a megcélzott piac inkább a Linuxra alapoz. Utóbbiban viszont a Qualcomm kifejezetten gyenge volt, de a friss Snapdragonökkel ez változik, ugyanis a Qualcomm nyit a nyílt forráskódú meghajtók felé. A vállalat tehát hivatalosan is segíteni fogja a Freedreno fejlesztését, ami eddig nem volt jellemző, sokkal inkább akadályozták a csoport munkáját. Ez az út egyébként hosszú lesz a Qualcommnak és a közösség számára is, de a legfontosabb lépés tényleg megtörtént. A Qualcomm megígérte a jobb minőségű támogatást, ami a közösségnek reményt ad.

A Qualcomm egyik új Snapdragon rendszerchiphez sem ad modem opciót, ami ezúttal nem egy gonosz butítás eredménye, hanem maga a célpiac nem kifejezetten érdeklődik a modemmel rendelkező rendszerchipek iránt, ugyanis az egyszerűen megnehezítené a készülő compute platformok piacra dobását, hiszen rengeteg, igen drága hitelesítési tesztnek kellene megfelelni. Sokkal fontosabb itt a hosszú terméktámogatás biztosítása, és a vállalat itt 10 évet biztosít az adott lapka megjelenésétől számítva.

A Qualcomm a későbbiekben más lehetőségeket is megvizsgál a beágyazott rendszerek piacán, amennyiben a jelenlegi konstrukciójuk sikereket ér el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés