Hirdetés

Négy új Snapdragon a Qualcomm kínálatában

Hirdetés

A Qualcomm négy új Snapdragon rendszerchipet jelentett be, amelyek közül három az ultramobil, míg egy a viselhető eszközökbe készül. Az ultramobil megoldásokba érkező termékek paramétereit az alábbi táblázatok részletezik:

Qualcomm 400-as sorozatú ARMv8-as Snapdragon rendszerchipek
Típus Snapdragon 425
Snapdragon 435
Integrált modem
van (LTE)
van (LTE)
Big.Little koncepció
- Heterogén többmagos dizájn
CPU-magok száma és típusa 4 darab Cortex-A53 (ARMv8) 4 darab Cortex-A53 (ARMv8)
4 darab Cortex-A53 (ARMv8)
IGP típusa Adreno 308
Adreno 505
HEVC segédprocesszor
van (csak dekódolás)
van (csak dekódolás)
Támogatott memóriaszabvány LPDDR3 (effektív 1333 MHz) LPDDR3 (effektív 1600 MHz)
Memóriabusz
32 bit
32 bit
ISP 2 x 16 megapixel 2 x 21 megapixel

A Snapdragon 425 az olvasók számára nem lehet ismeretlen, mivel a Qualcomm ezt a modellt egyszer már bejelentette, az eredeti verzió azonban sosem készült el, így ez egy új, ténylegesen piacra kerülő változat, amelyben a processzormagok 1,4 GHz-en üzemelnek. A Snapdragon 435 valamivel fejlettebb lapka lesz, mivel az ARM Big.Little koncepciójára épít, de csak a kisebb teljesítményű blokk órajelét lehet ismerni, ami 1,4 GHz. A maradék négy processzormagot magába foglaló blokk nyilván ennél gyorsabb lesz. Fontos figyelni az IGP-re is, ugyanis a Snapdragon 435 a legújabb verziójú architektúrát használja, míg ebből a szempontból a Snapdragon 425 jóval régebbi.

Qualcomm 600-as sorozatú ARMv8-as Snapdragon rendszerchipek
Típus Snapdragon 625
Integrált modem van (LTE)
Big.Little koncepció
Heterogén többmagos dizájn
CPU-magok száma és típusa 4 darab Cortex-A53 (ARMv8)
4 darab Cortex-A53 (ARMv8)
IGP típusa Adreno 506
HEVC segédprocesszor
van (csak dekódolás)
Támogatott memóriaszabvány LPDDR3 (effektív 1866 MHz)
Memóriabusz
32 bit
ISP 2 x 24 megapixel

A Snapdragon 625 érdekessége, hogy a Samsung 14 nm-es LPP node-ján készül, ellentétben a fenti lapkákkal, amelyek 28 nm-es csíkszélességet használnak. A Big.Little koncepció itt is alap, de most is csak a kisebb teljesítményű blokk órajele nyilvános, ami egyébként 2 GHz.

Végül befutott a viselhető eszközökbe szánt Snapdragon Wear 2100 is, amely a Qualcomm első, ténylegesen okosórákba tervezett rendszerchipje. Bár a vállalat az okosórákat korábban sem vetette meg, de az eddigi kínálatot nem erre a területre tervezték, csupán a fogyasztás optimalizálásával érték el, hogy eladhatók legyen pár lapka ezen a piacon is.

A Wear 2100-as SoC négy darab ARM Cortex-A7-es processzormagot használ, a memóriavezérlő csak az LPDDR3 memóriákat támogatja, az IGP szerepét pedig egy Adreno 304 tölti be. Alapvetően egy átdolgozott Snapdragon 400 tűnik ki a specifikációkból, és ezt a gyártó sem tagadja. A fő változás a jóval kevesebbet fogyasztó IGP, amely persze a teljesítményre is negatívan hat, de az okosórákba eleve nem kell Adreno 305-ös fejlesztés.

A Qualcomm szerint a Snapdragon Wear 2100 a Snapdragon 400-hoz viszonyítva 30%-kal kisebb platformdizájnra ad lehetőséget, illetve 25%-kal fogyaszt kevesebbet, továbbá extraként említhető az ultra alacsony fogyasztású integrált szenzorhub is.

A Snapdragon Wear 2100 elérhető lesz normál változatban, ami Wi-Fi és Bluetooth modulokat kínál, de lesz egy LTE-t is támogató verzió is.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés