Jön az első igazán jó, viselhető eszközökbe szánt Snapdragon

A Wear 1100-at már tényleg ide tervezte a Qualcomm, és nem csak egy kényszermegoldás lett.

A Qualcomm még februárban jelentette be az első viselhető eszközökbe szánt Snapdragont, amely a Wear 2100 jelzést viselte. Ez a modell kezdésnek jó volt, de valójában egy kényszerű fejlesztés, ugyanis nem volt több egy Snapdragon 400 átdolgozásnál. Ez pedig jelentősen behatárolta a lehetőségeket, ugyanis bár funkcionálisan minden rendben rendben volt a lapkával, a fogyasztása erre a területre egyszerűen túl sok.

Hirdetés

Az újonnan bejelentett Snapdragon Wear 1100 a Wear 2100-at egészíti ki alulról. A Qualcomm konstrukciója a viselhető eszközök piacának kettészelése, így amelyik gyártónak szüksége van négy processzormagra és OpenGL ES 3.0-t is támogató grafikus vezérlőre nyugodtan rendelheti a Wear 2100-at, amely az év második felében elérhető is lesz. Ugyanakkor jóval szerényebb teljesítménnyel és tudással, de nagyságrendekkel alacsonyabb fogyasztással elérhető lesz a Wear 1100 is, ami a szerényebb képességű viselhető eszközöket célozza. Szó se róla ezekből lesz a több, mert bár a tudás és a teljesítmény fontos, de ezek a képességek olyan drámai mértékben fogyasztják az akkumulátort, hogy a legtöbb ilyen eszköz ettől szinte használhatatlan lesz.

A Snapdragon Wear 1100-as SoC ugyanazon a 28 nm-es LP node-on készül, amire a vállalat a Wear 2100-at tervezte. Ugyanakkor négy ARM Cortex-A7 processzormag helyet csak egyet használ 256 kB-os L2 gyorsítótár mellett, az órajel viszont marad 1,2 GHz. Az modernnek tekinthető Adreno 304-es IGP-től viszont teljes mértékben el kell búcsúzni, és a helyére egy fixfunkciós, 2D-s felhasználói felületekre optimalizált grafikus vezérlő kerül. Ez ugyan közel sem tud annyit, mint az Adreno 304, és nem is olyan gyors, viszont cserébe hatványozottan kevesebbet fogyaszt. A rendszermemória a Wear 1100 esetében LPDDR2 szabványú lehet, továbbá a lapkában van 4G/LTE modem is, ami 10/5 Mbps-os adatátvitelre képes.

Szintén helyet kapott a rendszerchipben a Qualcomm iZat Gen 8C jelzésű egysége, amely a GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou műholdrendszerekkel kompatibilis. A Bluetooth 4.1 LTE és az IEEE 802.11b/g/n/ac-s Wi-Fi modul sem maradt ki, ugyanakkor ezek csupán opcionális részegységek a platformon belül, így a megrendelőnek ezeket nem kötelező kérnie.

A Snapdragon Wear 1100 tokozása rendkívül pici, így csak 79 mm²-nyi területet igényel az adott viselhető eszközben. A Qualcomm mérései szerint a rendszerchipet 350 mAh-s akkumulátorral párosítva ideális üzemeltetni, amikor is aktív LTE mellett hét napig is működőképes marad. A potenciális érdeklődők már rendelhetik az újdonságot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés