GPU-khoz készült a Basemark új tesztprogramja

A szimplán Basemark GPU nevet viselő alkalmazás egy kezdésnek tekinthető, emiatt a vállalat várja a visszajelzéseket.

A Basemark számos tesztprogramot kínált már a piac számára, és a grafika sem ismeretlen számukra, hiszen a VRScore szoftverük a virtuális valóság szempontjából tesztelte az erre alkalmas PC-ket. A cég azonban most kifejlesztett egy általános GPU-s tesztprogramot, ami a Basemark GPU nevet kapta meg.

Az új szoftver elsődlegesen egy újrakezdés, mivel sokban különbözik a VRScore szoftvertől. A vállalat megvált a CryEngine-től, a helyére pedig a saját fejlesztésű, szerényen csak Rocksolid elnevezésű videojáték-motor került. Ennek különlegessége, hogy a rendszert működtető mag csupán nagyjából tízezer sorból áll, vagyis a mai komplex motorokhoz képest sokkal egyszerűbbnek tekinthető. Persze nem is támogat annyi platformot, de a Basemark szerint ez inkább előny, mivel így tényleg célirányosan lehet optimalizálni, illetve az új funkciók beépítése is gyors lesz.


[+]

A Rocksolid egyébként elsődlegesen Androidhoz készült, ezért is volt kritikus tényező az alacsony memóriaigény. Ettől függetlenül támogat Linux és Windows operációs rendszert is, továbbá az OpenGL ES 3.1, az OpenGL 4.5 és a Vulkan 1.0 API-khoz kínál leképezőt. Később természetesen érkezni fog a Microsoft DirectX és az Apple Metal támogatása is.

A Basemark GPU lényegében a fenti alapra épül, mindössze egy jelenetet futtat, annak viszont van közepes és magas részletességű verziója. Az előbbi képkockánként hétszázezer háromszöggel és kétezer rajzolási paranccsal számol, alapértelmezett Full HD-s képet, míg utóbbi már 4K-ban dolgozik, méghozzá képkockánként kétmillió háromszöggel és tízezer rajzolási paranccsal. A magas minőségű módot érdemes Vulkan API-n futtatni, ugyanis a nagy mennyiségű rajzolási parancs miatt az OpenGL esetlegesen korlátozó lehet.


[+]

A Basemark GPU jelenleg a kezdete a vállalat terveinek, így nagy örömmel fogadnak minden visszajelzést, amire építve fejleszthetik a tesztprogramjukat. Jelen formában leginkább Androidra ideális rendszerről van szó, ez is volt a cél, és ezért sem számít valami szépnek PC-s szemmel nézve. De nyilván az alapot szolgáltató motor adott, a fontosabb API-kra még be kell építeni a támogatást, és onnantól kezdve bármit lehet csinálni, tehát kezdésnek ez tényleg nem rossz, noha van hova fejlődni.

A Basemark GPU ingyenes androidos verziója elérhető a Google Play-en, míg a Windows 7, 8 és 10 operációs rendszereken futó változat az alábbi linken szerezhető be. Linux esetében a Debian és az Ubuntu disztribúciókra van kitesztelt verzió. A fizetős csomag több paraméterezési lehetőséget kínál, de azt külön kell licencelni a fejlesztőktől.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés