Az OpenGL háttérbe szorításával a Vulkan API-nak tesz jót Apple

Az almás cég valószínűleg nem ezt akarta elérni, de úgy néz ki, hogy elfogadják a Metal API MoltenVK-n keresztüli támogatását is.

Az Apple még az előző év közepén jelentette be, hogy nem javasolja az OpenGL-t és az OpenCL-t a saját platformjaikon, ami gyakorlatilag nyílt üzenet volt a szoftverfejlesztőknek, hogy térjenek át a Metal API-ra. Ezt sokan nem tették meg még, ahogy az egyébként várható volt, némelyik cég pedig inkább a macOS hivatalos támogatását szüntette meg, hiszen ha az Apple nem javítja a felfedezett, OpenGL vagy OpenCL implementációkból eredő hibákat, akkor semmi értelme az adott szoftver eladásának, úgyis csak reklamálna az ügyfél.

Hirdetés

Az Apple azonban még mindig túl nagy szeletét birtokolja a piacnak, hogy mindenki szakítson velük. Annál is inkább, mert a fenti döntéssel újrarendezhetők a piaci erőviszonyok, így több szoftvercég lehetőséget lát a változásban. Ezzel kapcsolatban számos érintettnél érdeklődtünk a jövővel kapcsolatban, és úgy néz ki, hogy célkeresztbe kerültek az újabb grafikus API-k. Itt viszont lehet, hogy az Apple elszámolta magát, ugyanis a cég valószínűleg a Metal API a támogatására akarta rábírni a szoftverpartnereket, de a többség inkább a Vulkan API-val szemez, ha már az OpenGL lecserélésére rákényszerítik őket.

Ami nagyon érdekes, hogy az Apple-nek ezzel látszólag semmi baja. Ugyan a cupertinóiak a Vulkan API-t hivatalosan nem támogatja a macOS-en, de a MoltenVK segítségével futtatható egy Vulkan API-ra írt alkalmazás a Metal API-n is, és a lehető legjobb élmény biztosítása érdekében, még az Apple is segíti a fejlesztést, igaz ezt túl nagy dobra azért nem verik, elvégre hivatalosan nem ajánlják a MoltenVK-t.

Az Apple számára tehát a Metal mindenképpen kedvezőbb lenne, de ha akár a Vulkan API-nak hála meg tudnak szabadulni a rendkívül elavult OpenGL-től, akkor láthatóan azt is elfogadják. Ráadásul a piacnak is jót tesznek vele, hiszen váltásra kényszerítik a szoftvercégeket. Mindez azonban időbe kerül, és itt az Apple-t biztosan hátrány éri. Hiába van meg ugyanis az akarat a váltásra, a befektetendő munka mértéke igen jelentős, vagyis a macOS egy olyan közegben találta magát, ahol az almás cég az OpenGL és a OpenCL mögé már nem áll oda, de a Metal, illetve a MotenVK-n keresztül opciónak tekinthető Vulkan mögött még nem áll elég partner. Ettől függetlenül az Apple rendületlenül hisz abban, hogy az elavult API-k csak kárt okoztak, így a lehető legjobb döntés volt a háttérbe szorításuk. A nagy kérdés, hogy ez a sarkalatos álláspont milyen mértékben veti vissza a cég piaci részesedését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés