A brit képviselők félnek, hogy Kína elrabolja az Imaginationt

A brit tervezőcég már így is kínai tulajdon, de egyelőre a szigetországban működik.

Az Imagination az elmúlt években lényeges válságokat élt át, amit az Apple robbantott ki, amikor bejelentették, hogy szakítani fognak a vállalattal. A két érintett kapcsolata sokáig nagyon titokzatos volt, de az idei év elején bejelentették, hogy újra megegyeztek egymással a licencekről, így az Apple mégsem áll át saját fejlesztésű grafikus vezérlőkre. Ennek viszont így is ára vont, ugyanis a brit tervezőcéget a túlélés érdekében két részre kellett bontani, és külön érdeklődők vásárolták meg ezeket.

Az Imagination grafikus vezérlők tulajdonjogai a fentiek következtében a Kína által támogatott Canyon Bridge Capital és partnereinek a kezébe került, a felvásárlás során pedig privát vállalattá formálódott a cég. Pont az utóbbi tényező, ami miatt aggódni kezdett néhány brit képviselő, ugyanis a Canyon Bridge befektetőcsoportot támogató China Reform Holdings négy megbízottat tervez az Imagination igazgatóságába küldeni.

Az érintettek közös levélben jelezték Boris Johnson, brit miniszterelnök számára, hogy a fentiek komoly problémát vethetnek fel, ugyanis így a China Reform Holdings átveheti az Imagination igazgatósága feletti hatalmat, ami lehetőséget adna számukra, hogy a céget Kínába költöztessék, magukkal víve az értékes szabadalmakat is.

A Sky News értesülései szerint a helyzet annyira feszült, hogy az Imagination egy sürgősségi ülést is összehívott. A cél mindenképpen az, hogy az Imagination a működését brit cégként folytathassa tovább, így a kormányt is arra kérik az egyes brit képviselők, hogy avatkozzanak be, ha nemzetbiztonsági kockázatok merülhetnek fel.

A keleti nagyhatalom számára egyébként lényeges cél lehet az Imaginationt Kínába költöztetni, ugyanis nagy előnyt jelentene az USA elleni kereskedelmi csatározásban. Többek között Kína jelentősen javíthatna a zsarolási potenciálján, ha a cupertinói óriáscéget célkeresztbe véve fenyegethetnék az Egyesült Államokat. Ilyen formában Kína ki tudná harcolni, hogy az USA hagyja békén a Huawei-t, cserébe nem fogják bántani az Apple-t.

A fentiek mellett ugyanakkor a britek számára is kritikus, hogy az Imagination ne költözzön sehova, mivel a tervezőcég nem csak a világ okostelefon-piacának 30%-át fedi le, de az autóiparon belül is 40%-ot birtokolnak, és ezzel az utóbbi szegmenst konkrétan vezetik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés