Az Intel bemutatta a Clover Trail+ platform leváltóit

Az Intel két évvel korábban mutatta be a Medfield platformot, amit egy évvel korábban a Clover Trail+ platform követett. Mindkét termék hozta korának kötelező funkcióit, de a gyártókat nem sikerült meggyőzni arról, hogy az ARM helyett érdemes Atomokra építeni. Az Intel azonban ismét tovább próbálkozik, így a héten zajló MWC megnyitása alkalmából bejelentették a Merrifield és a későbbi Moorefield platformot, amelyektől ugyanazt várják mint az elődöktől.

Elsőként a Merrifield érkezik, mely egy 22 nm-es gyártástechnológiával készülő SoC lesz. A lapkában két darab Silvermont architektúrára épülő processzormag található, melyek így egy úgynevezett modult alkotnak és 1 MB-os másodlagos gyorsítótárat osztanak meg. Az új rendszert a linkelt hírben részletesen elemeztük, és elmondható, hogy lényeges előrelépésnek számít a korábbi Saltwell magokhoz képest. A működési órajel esetében az Intel csak a maximális, úgynevezett burst órajelet adta meg, ami egyfajta turbónak fogható fel, de nem teljesen a hagyományos értelemben. Az eljárás természetesen a teljesítmény növelését célozza, ám elsősorban azért, hogy a rendszer gyorsabban végezzen az adott feladattal, és hamarabb kapcsolhasson vissza energiatakarékos üzemmódba. Az IGP pontos kilétére is fény derült, így ennek szerepét az Imagination PowerVR G6400-as fejlesztése tölti be, mely négy darab úgynevezett USC motorra alapoz. A memóriavezérlő két darab 32 bites csatornát használ, és maximum 4 GB kapacitású LPDDR3 memóriát lehet hozzá társítani, mely effektív 1066 MHz-es órajelen ketyeghet. A videodekódoló, és -kódoló motorról szintén az Imagination gondoskodik. Ezek maximum 1080p-s H.264, VC-1, DivX és VP8 tartalmat támogatnak.


[+]

A Moorefield sokban épít az előző bekezdésben részletezett alapokra, de a maga a lapka már négy darab Silvermont architektúrára épülő processzormagot kínál, a két-két mag között megosztott 1 MB-os L2 gyorsítótárral. Az IGP is a modernebb PowerVR G6430-as fejlesztésre épül, de a négy darab úgynevezett USC motor megmarad. A két IGP között nem lesz különbség, hiszen a PowerVR G6430 a G6400-as modell optimalizált, és ennek köszönhetően alacsonyabb fogyasztású verziója. A memóriavezérlő sem változik, így marad a két darab 32 bites csatorna, továbbá a maximum 4 GB kapacitású LPDDR3 memória, ám az effektív órajel a Moorefield esetében 1600 MHz is lehet.

Az érkező Merrifield és Moorefield termékek pontos paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

Intel Merrifield és Moorefield platform
Típus Atom Z3460
Atom Z3480
Atom Z3560
Atom Z3580
Platform Merrifield
Merrifield
Moorefield
Moorefield
CPU-magok száma 2 2 4 4
Burst órajel 1,6 GHz 2,13 GHz 1,8 GHz 2,33 GHz
IGP boost órajel 533 MHz
533 MHz 533 MHz 533 MHz

A táblázatban szereplő termékek rendelkeznek még alapórajelekkel is, de ezeket az Intel nem adta meg, mindenesetre lényegesen alacsonyabb paraméterekről van szó, mint a különböző turbó módok. A rendszer azonban állandóan a maximális órajelre törekszik, így bármilyen olyan program elindításánál, ami terheli a CPU-t és az IGP-t is az órajelek a táblázatban részletezett maximális szintre kapcsolnak, majd a melegedéssel párhuzamosan fokozatosan lelassul a hardver. Ezt a koncepciót régóta alkalmazza az Intel, mivel a kisebb feladatok így gyorsabban végezhetők el. Ennek érdekében a rendszerchipek át is lépik az előírt fogyasztási kerekjüket, de ezt a működést nem tudják sokáig fenntartani, így idővel a TDP limit alá esik a fogyasztás és ezzel az órajelek is az alap paramétere, vagy a terheléstől függően akár az alá skáláznak vissza.

Az extrákat tekintve a Merrifield és Moorefield is új ISP-t (képfeldolgozó processzor) kapott, melyek 13 megapixeles kamerákat is kezelnek limitációk nélkül. Mindezek mellett a platformokban található WiDi, illetve egy integrált segédprocesszor, ami tehermentesíti a processzormagokat a gyorsulásmérőn, a giroszkópon és az iránytűn keresztül beérkező adatok feldolgozása szempontjából, hiszen ezeket a feladatokat elvégzi direkten. Az új lapkák egyébként támogatják a HDMI 1.4a kimenetet is.

A modemek szempontjából külső megoldást kell választani, de az Intel a korábbi XMM 6360-as megoldás mellé felkínálja az XMM 7160-as és a hamarosan érkező XMM 7260-as opciót. Utóbbi kettő már az LTE hálózatokat is támogatja.

A Merrifield és Moorefield platformok az Android 4.4.2-es operációs rendszert kaphatnak, amihez gyári támogatás is jár. Az Intel továbbra is kihangsúlyozza, hogy a Google Play áruházra felkerülő alkalmazások több mint háromnegyede nem tartalmaz natív kódot, vagyis tökéletesen üzemképes az x86-os processzormagokon is. A natívan ARM-ra lefordított alkalmazások esetében a vállalat továbbra is emulációt használ, így az elérhető applikációk 90-95%-a elindul az Intel hardverével is. Mindemellett a Google Play eleve úgy van felépítve, hogy a nem kompatibilis alkalmazásokat fel sem kínálja letöltésre, így ebből továbbra sem lesz probléma.

Az IGP modernizálásával szintén adott lesz OpenGL ES 3.0 támogatása, illetve a Renderscript és az OpenCL is ide sorolható, bár utóbbival a Google továbbra sem kötött barátságot, de ebből a szempontból már az Intel felől is érződik a nyomás, hogy illene a termékstratégiát átgondolni.

Az Intel tervei szerint a Merrifieldre az év első felében, míg a Moorefieldre az év második felében érkeznek majd termékek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés