Hirdetés

Az Atomra épít az Intel új médiaprocesszora

Intel CE 4100
A Sodaville lapka

Az Intel nem sokkal több mint egy éve mutatta be a CE 3100 nevű SoC (System-on-Chip) médiaprocesszort, ám most felújította a terméket. Az új Atom CE 4100 sorozat nevéből is látszik, hogy az Intel Pentium M processzormagot Atom-alapúra cserélte a vállalat, amely 512 kB kapacitású másodlagos gyorsítótárral rendelkezik. A teljes chip mérete is csökkent, ami a modernebb, 45 nm-es gyártástechnológiának köszönhető.

Hirdetés

A Sodaville kódnevű rendszerchip elsősorban olyan internetre köthető szórakoztatóelektronikai eszközökben kaphat helyet, mint a médialejátszók, digitális televíziók és főleg a komolyabb tudással rendelkező set-top boxok. A lapka természetesen tartalmaz hardveres dekódoló egységet, amely a manapság elterjedt MPEG2, MPEG4.2, H.264 és VC-1 formátumoknak megfelelő videókat játssza le. A kezelőfelületet egy GMA500 típusú integrált grafikus vezérlő varázsolja a felhasználó elé. A hangokért egy 7.1 csatornás audioprocesszor felel, mely képes dekódolni az MPEG1/3, az AC3, a Dolby Digital Plus, a DTS-HD, a Dolby True HD, a DTS LBR, a AAC plus V2 és a WMA formátumú anyagokat.


Az Atom CE 4100 logikai felépítése [+]

Az 1,2 GHz-es processzormaggal rendelkező Atom CE 4100 szériának három változata lesz, mindegyik rendelkezik két független 32 bites csatornából álló DDR2, illetve DDR3 memóriavezérlővel, Gigabit Ethernet, USB 2.0 és SATA-300 támogatással, emellett NAND vezérlő is van a rendszerben. Az alapverzió a CE 4100 lesz, aminek a grafikus processzora 200 MHz-en üzemel. Erősebb modell a CE 4130, ami a kisebb testvéréhez viszonyítva már AV bemenetet is kezel. A legjobb képességekkel rendelkező lapka a CE 4150 lesz, mely az AV bemeneten túl 400 MHz-es órajelen működő grafikus magot kapott.

Az Intel elmondása szerint az Atom CE 4100 termékcsalád 7-9 wattot fogyaszt, ami a felhasználási területeket szem előtt tartva megfelelő érték. A vállalat már jelezte a partnereknek, hogy már meg lehet rendelni a rendszert, a listaár azonban nem nyilvános.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés