Lehet egy Atommal több?

Érdekes oldalról közelítette meg a HTC (Haleron Technologies Corporation) a netbookok teljesítménynövelését. A Haleron Swordfish Net 102  Dual hordozható számítógépébe a megszokott egy helyett rögtön két, 1,6 GHz-s Intel Atom N270-es processzort rakott. Az egyedülálló készülék így kétszeres sebességgel végzi a műveleteket, legalábbis a gyártó állítása szerint. Hogy mindezt hogy sikerült kivitelezni, arról mélyen hallgat a vállalat, de remélhetőleg hamarosan láthatjuk a meztelenre vetkőztetett masina belsejét.

Hirdetés

A netbook többi része egyébként hétköznapinak mondható. A processzorok mellé 2 GB DDR2-es memória társul, háttértárként pedig egy 160 GB-os merevlemez került a gépezetbe. Megtalálható a többi szokásos komponens is benne, így az 1,3 MPixeles webkamera, 802.11b/g-s Wi-Fi, 3G modul, kártyaolvasó és a három 2.0-s USB port is a  rendszer része. Másik érdekessége a 2.0-s verziójú Dual-Bluetooth interfész, ami ugyancsak ritkaságnak számít a netbookokon. Mindez egy 10,2 hüvelykes, 1024x600 pixles felbontású (WXGA) képernyővel ellátott hordozható gépbe van zárva.

A két processzor hallatán valószínűleg mindenkinek egy szó jelent meg lelki szemei előtt: fogyasztás. Ez fontos kérdés, hiszen a netbookokat direkt a hordozhatóságra és a hosszú akkuidőre hegyezték ki. Ebbe pedig nem illik bele a két központi egység használata, amelyek biztosan megviselik a háromcellás, 2450 mAh-s akkut. A honlapja szerint kapható lesz hozzá hatcellás, 5300 mAh-s akkumulátor is, ami valamelyest javíthat a helyzeten. A Haleron hordozható gépe Windows XP Home-mal 450 dollárért kapható fekete, kék és szürke színű borítással.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés