Atom a pendrive-ban

Sokáig elsősorban az ARM olcsó hardvereire koncentráltak azok a kínai gyártók, akik pendrive méretű, jellemzően HDMI-re csatlakoztatható mini PC-ket csináltak, mert az Intel x86-os megoldásai túl drágák és túl nagy fogyasztásúak voltak az ilyen eszközökhöz. A Bay Trail architektúrás Atom viszont fogyasztásban, és az Intel agresszív piacszerzési politikája révén árban is jelentőset fejlődött, így aztán előkerült az első fecske, ami valószínűleg hamar követőkre is talál.

Az ARM világból már ismert, nagyobbacska pendrive méretű házba olyan négymagos Atom Z3735F vagy Z3735G processzor kerül, amilyet a Windows 8.1-et futtató nyolc vagy akár tízhüvelykes tabletekbe szerelnek. E mellé 1 GB (Z3735G esetében) vagy 2 GB (Z3735F esetében) DDR3L-1333 rendszermemória és 16 vagy 32 GB eMMC háttértár kerülhet, ami microSD kártyával bővíthető. Az apróság n-es Wi-Fi adaptert és Bluetooth 4.0 modult is kapott, csatlakozóból a pedig a kijelzőre kapcsolódó HDMI mellett két micro USB-t (egyik áramellátásra, másik adatátvitelre) és egy normál méretű USB-t kapunk.


(forrás: Alibaba.com) [+]

A támogatott operációs rendszerek listáján az Android és Linux mellett a Windows 8.1 is szerepel, de azt nem tudni, hogy egyszerre több rendszert támogat-e. A számunkra ismeretlen Shenzen Apec Electronics terméke feltűnt az Alibaba.com-on is, ahol látható az eszköz belső felépítésre. Áráról egyelőre pontos információ nincs, csak annyi, hogy legfeljebb hetven dollárt (kb. 17 000 forintot) kérnek érte. Ezzel az eszközzel új dimenzióba kerülhet az olcsó Windows PC fogalma.

Előzmények

Hirdetés