Hirdetés

Computex 2012: Asus RT-AC66U kétsávos 802.11ac Wi-Fi router

Hirdetés

A Computex keretein belül az ASUS előállt legújabb routerével, vagyis az RT-AC66U-val, mellyel a cég hivatalosan is csatlakozott az IEEE 802.11ac Wi-Fi eszközök csoportjához. A vezeték nélküli szabvány ötödik geberációját szokás 5G Wi-Fi-ként is emlegetni, amely elméletileg akár háromszor akkora sebességre is képes, mint egy n-es hálózat. A megadott 1,75 Gbps-ban persze több a marketing mint az igazság, hiszen ez az érték a sávonként elérhető elméleti maximális sebességek összegzése, tehát nem két eszköz közötti kommunikációra értendő.

A router 2,4 GHz-en 450 Mbps-os, 5 GHz-en pedig 1,3 Gbps-os tempót produkál, már amennyiben olyan klienssel tartja a kapcsolatot, amelyet szintén felkészítettek az 5G szabványra. A vezetéken csatlakozó eszközöket 4 darab Gigabit Ethernet aljzat fogadja, ami azonban érdekesebb, hogy a termék hátoldalán két USB port is található, amelynek segítségével nyomtató- és fájlszerverként (FTP és DLNA is) funkcionálhat. Szerencsére azonban USB-s 3G modemeket is támogat, így ha a helyzet úgy kívánja, akkor egy mobil adatkapcsolat is gond nélkül megosztható a hálózat tagjaival.

Az újdonságot természetesen minden forgalomban lévő biztonsági protokoll ismeretével (128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise) felvértezték, valamint a készülékre dedikált WPS nyomógomb is került. A megfelelő térerőről három lecsatolható antenna és a gyártó AiRadar technológiája gondoskodik.


[+]

Persze az egész mit sem ér a kliensoldal nélkül, ezért az ASUS a router mellett a PCE-AC66 nevű PCI Express csatolós hálózati kártyát és az USB-s USB-AC53-at is bejelentette. Előbbi 3x3-as MIMO-val 2,4 és 5 GHz-en is hozza a router csúcssebességét, utóbbi azonban a fizikai korlátok következtében csak 2x2-es kiépítést kapott, ez 2,4 GHz-en 300 Mbps-os, 5 GHz-en pedig 867 Mbps-os maximumot jelent. Pontos megjelenési dátumot és vételárat egyik vezeték nélküli eszközzel kapcsolatban sem árult el a gyártó.

Személyesen is volt szerencsék szemügyre venni a "portékát"
Személyesen is volt szerencsék szemügyre venni a "portékát" (forrás: PROHARDVER!)

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés