Két SoC-ot és USB 3.0-t rejt az ASUS RT-N65U kétsávos Wi-Fi routere

Hivatalosan is bejelentette szimultán kétsávos útválasztóinak legújabb modelljét az ASUS. Az RT-N65U számozással illetett IEEE 802.11a/b/g/n szabványoknak megfelelő router több ízben is tartalmaz újításokat a korábbi modellekhez képest. Az első és legfontosabb, hogy a termék lelkét alkotó Ralink RT3883 SoC mellé egy Ralink RT3352 SoC is került, azaz kvázi két külön CPU gondoskodik a 2,4 és 5 GHz-es sávokon zajló adatkommunikációról.


[+]

A fő feladatokat, vagyis a Gigabit Ethernet switch vezérléséért és az 5 GHz-es Wi-Fi funkciók ellátásáért a 128 MB memóriával kiegészített Ralink RT3883 SOC a felelős, míg a 2,4 GHz-es Wi-Fi kezelését az RT3352-re bízták a mérnökök. Bár a Ralink SoC-ok alapból rendelkeznek USB támogatással, ezek csak a 2.0-s szabvány követelményeit teljesítik, viszont az RT-N56U USB 3.0-s kapukat kapott. A megoldást ebben az esetben az ASMedia vezérlője szolgáltatja, mely PCI Express interfészen keresztül kapcsolódik az említett RT3883-as SoC-hoz.

Hirdetés

Az ASUS szerint a két SoC együttes számítási kapacitása révén jobb teljesítmény érhető el, ami akár az adatátviteli teljesítményben is megmutatkozhat – nagyobb terhelés esetén. Mindenesetre a CPU tehermentesítése nem rossz ötlet, hiszen az RT-N65U nem csak a szokásos útválasztó funkciókat látja el, hanem USB portjainak hála számos szerverfunkcióra képes, legyen az FTP, Samba, nyomtatás, letöltés (beleértve a P2P alkalmazásokat), vagy uPnP AV állomás (DLNA). Természetesen az USB port 3G modemeket is fogad, ezáltal a mobilinternet megosztása is lehetséges.


[+]

Nagy hálózati leterheltség mellett további gyorsulást ígér a gyártó a TurboNAT-nak köszönhetően. A hardveres címfordító motorral a gigabites WAN porton keresztül az RT-N65U stabil 900 Mbps átviteli sebesség mellett képes tartani a kapcsolatot a külvilággal, habár ezt valószínűleg csak kevesen fogják kihasználni. Az ASUS újdonága 2,4 GHz-en 300 Mbps, míg 5 GHz-es sávon 450 Mbps (elméleti) sávszélességet kínál, ám utóbbinál a nagyobb lefedettség és a stabilabb adatátvitel érdekében az ASUS az AiRadar nevezetű megoldását is integrálta – ennek működését viszont nem fejtették ki részletesen, de vélhetően egy beamforinghoz hasonló megoldás lehet a háttérben.


[+]

Az RT-N65U kísértetiesen hasonlít az RT-N56U-hoz: álló dizájn, Black Diamond borítás, belső antennás kivitel (külső antenna csatlakoztatására tehát nincs lehetőség). A hátoldalon 4 darab Gigabit LAN és 1 darab Gigabit WAN port található, illetve az említett dupla USB 3.0-s kapuk is itt sorakoznak. Az ASUS RT-N65U már idehaza is elérhető, javasolt bruttó végfelhasználói ára 38 900 forint. A garancia 3 év.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés