Asus blog: az Asus notebook nevezéktana

Legutóbb az Asus tabletjeinek rendszerét vizsgáltuk meg egy kicsit közelebbről, most a gyártó notebookcsaládjait magyarázzuk el. A legtöbb Asus notebook az úgynevezett konzumer kategóriába tartozik, tehát otthoni, főként szórakoztató, nem pedig munkahelyi igények szerint alakították ki őket – persze ettől még dolgozni is lehet velük. Minden modellt egy (esetleg kettő) betű, majd két vagy három szám és további egy-két betű jelez, továbbá van pár egyedi darab, mint a nemrég bemutatott Taichi 21 és 31. Az első betű a terméksorozat elhelyezkedésére utal (belépő, játékos, könnyű stb.), az első szám a képátlót kódolja (2-es a 12 hüvelykes, 3-as a 13,3 hüvelykes és így tovább), a második és harmadik szám a modellcsaládon belüli elhelyezkedésre utal (ha jön egy frissebb verzió, emelnek ezen a számon). Végül pedig kapunk még egy vagy két betűt, ami a processzorra és a grafikus vezérlőre utal.

Asus X sorozat - egyszerű, olcsó gépek
Asus X sorozat – egyszerű, olcsó

Bár alapmodellek sorakoznak az Asus X szériában, itt is találni pár nagyon érdekes megoldást. A kicsi, 12 hüvelykes X201-es például nagyon hasonlít a könnyű gépek közé sorolt VivoBook S200E-hez (amit X202-ként is emlegetnek); lényegében egy Ultrabook képességeit kínálja jelentősen alacsonyabb áron. A többi új, háromjegyű számozású X modell érdekessége, hogy a megszokottnál könnyebbre és vékonyabbra szabták őket, például a 15,6 hüvelykes X501A alig több mint 2 kilogrammot nyom, míg ebben a méretben korábban a 2,5 kilogramm körüli súly volt a jellemző.

Asus K sorozat - komoly hardver a belépőszinten
Asus K sorozat – komoly hardver a belépőszinten

Míg az X sorozat jellemzően Intel Pentium vagy AMD Brazos processzorokat kap szerény grafikus alrendszer társaságában, addig a K betűs, szintén alapszintű laptopokban már sokkal erősebb hardver is megjelenik. A 15,6 hüvelykes K55VD-be például négymagos Core i7-et és GeForce GT 635M-et szerelnek, az AMD alternatívája, a K55DE pedig A10-4600M-es APU-t és Radeon HD 7670M-et kapott. Érdemes megjegyezni, hogy a K sorozatban nincsenek 13,3 hüvelykes vagy kisebb gépek, de van 17,4 hüvelykes 1600x900 pixeles felbontással, sőt a közeljövőben érkezik a K95 egy hatalmas, 18,4 hüvelykes képernyővel.

Asus N sorozat - mutatós elit multimédiások
Asus N sorozat – mutatós elit multimédiások

Igényes, multimédiás gépek sorakoznak az Asus N-es notebookcsaládjában. Általánosan jellemző rájuk a nagyszerű hangzás, amit a Bang & Olufsennel közösen kifejlesztett hangszórók biztosítanak, sőt a legújabb modellek mellé külön mélynyomót is adnak, így az N-es Asusok a legszebben megszólaló notebookok közé tartoznak. Házuk rendszerint fémburkolatos, billentyűzetük világít, hardverük erőteljes, már a 15,6 hüvelykes méretben elérhető a Full HD kijelző, és szinte minden típus kapható Blu-ray meghajtóval. A csúcsprocesszorok mellé itt már középkategóriás grafikus kártyákat, akár GeForce GT 650M-et és Radeon HD 7730M-et társítanak, ami elég a legtöbb játékhoz.

Asus G sorozat - játékra kihegyezve
Asus G sorozat – játékra kihegyezve

Nagyságban és erőben a következő szintet a G sorozat jelenti. A játékosokat célzó, marcona vonalvezetésű laptopok nem csak elit Intel processzoraik és csúcs GeForce grafikus kártyáik révén tartoznak a legkomolyabb notebookok közé, hanem a legfrissebb modelleknél a duplaventilátoros hűtési elrendezés is a legjobbak közé sorolja őket. A legkisebb, 14 hüvelykes G46VW-nek is négymagos processzora, 1600x900 pixeles képernyője és GeForce GTX 660M grafikus vezérlője van. A közepes, 15,6 hüvelykes G55VW Full HD kijelzővel büszkélkedik, a legnagyobb, 17,3 hüvelykes G75VW pedig GeForce GTX 670M-mel is kapható.

Asus U sorozat - légies, könnyű
Asus U sorozat – légies, könnyű

Más tekintetben sorakoznak elit gépek az U szériában. A könnyű és vékony laptopok között találni AMD Brazos platformra épülő, alig százezer forintos, 13,3 hüvelykes útitársat, de olyan extra Ultrabookot is, ami felveszi a versenyt a legkomolyabb konkurensekkel. Nem csak a teljesen vékony U modellek, hanem a kicsivel vaskosabb S-ek is az Asus könnyű és vékony vonulatába tartoznak. Ezek szintén az Intel alacsony fogyasztású ULV processzorait használják, de van optikai meghajtójuk, gyakran mSATA bővítőhelyük a merevlemez mellett, és hatékony hűtés, illetve méretes akkumulátor is fért beléjük, áruk pedig kedvezőbb az Ultrabookokénál. Következő bejegyzésünkben pár nagyon érdekes Asus notebookot mutatunk be az elmúlt időszakból. Olyan gyöngyszemeket, mint az NX90, a VX7 Lamborghini, a Zenbook Prime vagy a Taichi 21.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények