Asus blog: az Asus születése

Amikor a 80-as évek legvégén mifelénk a Vasfüggönyt bontogatták, a világ másik felén, a távoli Tajvanon is sorsdöntő esemény, forradalom zajlott, csak éppen sokkal békésebb keretek között. „Nyugaton” abban az időben lendült be igazán az IBM-kompatibilis PC-k világa, vagyis a számítógépek ára a hétköznapi halandók számára is megfizethetővé vált. Jonney Shih, akit most az Asus első embereként ismerhetünk, akkoriban az Acer kutatási és fejlesztési részlegének vezetője volt. Egy tajvani kávézóban négy tehetséges ifjú mérnökével arról beszélt, milyen jó indulási lehetőség lenne egy vállalatnak a különálló alaplapok forgalmazása, ami az Acer vezetősége szerint túl kis piacot jelent.

A pegasus szó utolsó négy betűjét választották
A Pegasus szó utolsó négy betűjét választották

A beszélgetést tettek követték; T. H. Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh és M. T. Laio 1989-ben kilépett az Acertől, és Jonney Shih anyagi támogatásával egy kis irodában megalakították az Asus nevezetű vállalatot, ami kezdetben alaplapok tervezésével és ezzel kapcsolatos konzultációval foglalkozott. A név nem egy betűszó, hanem a szárnyas ló, a Pegazus (Pegasus) nevének egy része – azért pont a vége, hogy az ábécében előbbre kerüljenek. Később egy leányvállalatuk, a mára önállósult Pegatron ODM nevében a Pegazus szó eleje is előkerült.

Tudni kell, hogy akkoriban a nagy amerikai márkák, mint az IBM és a HP komoly előnyt élveztek az Intelnél. Az 1989 elején bemutatott Intel 80486-os processzort előbb ők kapták, majd hat hónappal később jutott csak a konkurensekhez. Az Asus mérnökei viszont egy bátor húzással – az Acernél szerzett 80386-os tapasztalataikra építve –, pusztán a 486-os CPU részletes specifikációi alapján, tesztpéldány nélkül megcsinálták első 486-os alaplapjukat.

Az első Asus alaplapok egyike - Asus ISA-486C
Az első Asus alaplapok egyike – Asus ISA-486C

Az év végére elkészült az első Asus prototípus, amit valahogy ki kellett próbálni. Némi huzavona után a tajvani Intel képviselet belement, hogy kipróbálják az alaplapot. Mint kiderült, a késlekedés oka az volt, hogy az Intel saját 486-os alaplapja valamiért nem volt hajlandó működni. Az eddig is cifra történet csúcspontaként az Asus szakemberei pár perc alatt működésre bírták az Intel alaplapját, az i-re pedig az tette fel a pontot, amikor a korábbi tapasztalatok alapján, specifikáció szerint, látatlanban megtervezett és megépített Asus alaplapban elindult és hibátlanul működött az Intel 486-os processzora. Ezzel a legendás eseménnyel indult az Asus sikertörténete, aki mára a világ legnagyobb alaplapgyártójává vált.

A történetet később még folytatjuk a blogban!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények