Asus blog: táblagép evolúció és nevezéktan

Bizony nincs könnyű dolga azoknak a kvásárlójelölteknek, akik táblagépet akarnak, vagyis akarnának venni. Megannyi márka között roppant sok névvel, amin belül még több konfigurációval találkozhatunk. Arról nem is beszélve, hogy ma már az androidos masinák mellett, Windows 8-cal és RT-vel is kaphatók tabletek, amelyek persze egyenként más-más családot alkotnak. Hiába, ez a szegmens hihetetlen dinamikusan fejlődik, ezáltal a gyártók is kénytelenek a frissítéseket ugyanilyen gyorsasággal lekövetni, ami nem mindig eredményez követhető elnevezéseket, noha többnyire minden vállalatnál, így az ASUS-nál is törekednek erre.

ASUS Transformer Pad Infinity
ASUS Transformer Pad Infinity [+]

Alapvetően az ASUS a tabletek minden szegmensén rajta tartja vigyázó szemeit, tehát ARM és x86-os architektúrával is kínálnak tableteket, így nem csoda, hogy a megannyi termék között könnyű elkeveredni – főleg, ha csak a típusszámozással találkozunk a boltokban, webshopokban. Most viszont rendet rakunk! Kezdjünk az egyszerűség kedvéért a Windowsos termékvonallal, ugyanis eszerint tűnik a legegyszerűbbnek a csoportosítás!

ASUS tabletek Windows operációs rendszerrel

Az ASUS windowsos táblagépei egységesen VivoTab családnév alatt futnak, de ezek között megkülönböztetünk Windows 8 és Windows RT operációs rendszerrel üzemelő gépeket. Utóbbiak jól megkülönböztethetők aszerint, hogy a VivoTab név kiegészül az RT jelzéssel, ami egyben az architektúráról is árulkodik, hiszen Windows RT operációs rendszerrel értelemszerűen csak ARM processzoros (NVIDIA Tegra 3 SoC) gépeket találunk a kínálatban.

ASUS VivoTab
ASUS VivoTab Smart [+]

A Windows 8-at futtató, x86-os platformra épülő tabletek elnevezése tehát alapvetően a VivoTab, de ebben a termékkategóriában két egymástól eltérő megoldás található jelenleg. A 11,6"-es, dokkolóval és Wacom beviteli eszközzel rendelkező verzió az ASUS VivoTab névre hallgat, míg az egyszerűbb, dokkolót és Wacom stylus-t nélkülöző, 10,1"-es variáns megnevezése ASUS VivoTab Smart.

Az ASUS windowsos táblagépeinek választéka (VivoTab sorozat)
Az ASUS windowsos táblagépeinek választéka (VivoTab sorozat) [+]

ASUS tabletek Android operációs rendszerrel

Az androidos termékvonal kicsit összetettebb, hiszen ebben a kategóriában már nem csak a hírhedt lecsatlakoztatható billentyűzetes dokkolóval ellátott Transformer Pad és ennek komolyabb változata, az Infinity (amiből szintén kétféle van a piacon) tartozik, hanem a dokkolót nélkülöző MeMo Pad és a Nexus 7, valamint a Fonepad is ide sorolódik. Hogy jobban átlássuk a gépek közötti különbséget, a típusjelzések jelentéseit, a legfontosabb paramétereket itt is táblázatba szedtük, ami alapján jól elkülöníthetők és beazonosíthatók az egyes típusok.

Az ASUS androidos tabletválasztéka
Az ASUS androidos tabletválasztéka [+]

Egy apró, de annál fontosabb kiegészítés ez utóbbi táblázat mellé: azon androidos tabletek, amelyek eredetileg 4.0 Ice Cream Sandwich rendszerrel érkeztek sorra kapják meg az Android 4.2-es Jelly Bean rendszerfrissítést. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy az ASUS Transformer Pad TF300T kapta meg elsőként a 4.2-es Androidot a nem referenciatabletek közül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények