ASUS blog: HDM 2.1 a monitorokon is

Az új HDMI szabvány már a monitorokon is elérhető, például a hazánkban is kapható ASUS ROG Strix XG43UQ kijelzőn.

A hardverekkel és a kijelzőkkel együtt fejlődnek a köztük lévő kapcsolatot biztosító csatlakozók is. Bő egy évtizede az egyik legnépszerűbb szabvány a HDMI (High Definition Multimedia Interface), amely – mint neve is mutatja – a kép és a hang átvitelére szolgál. A szabvány már a 2.1 verziónál tart, és többek között ilyen portok kerültek az új generációs otthoni játékkonzolokra, a modern tévékre, sőt már a monitorokon is felbukkantak.


[+]

A HDMI 2.1 az adatátvitel terén óriási előrelépést jelent a korábbi verzióhoz, a HDMI 2.0-hoz képest. Amíg annál a maximális adatátviteli sebesség 18 Gbps, addig a HDMI 2.1 már 48 Gbps maximális adatátvitelre képes a megfelelő kábelek használatával. Ez azt jelenti, hogy, hogy megoldott a nagy dinamikatartományú, 4K felbontású, másodpercenként 120 képkockát tartalmazó képjelek (4K@120fps) továbbítása és fogadása is, sőt, a 8K@60fps-sel is boldogul a szabvány akár dinamikus HDR támogatás mellett.

A legfrissebb HDMI szabvány módot ad az adaptív képfrissítési technológiák (VRR) használatára is. Ilyenkor a megjelenítő eszköz képfrissítési rátája igazodik a beérkező képjelekhez, aminek köszönhetően elkerülhető az akadozás vagy a zavaró képtörés jelensége.

HDMI 2.1 a monitorokban

A HDMI 2.1 elsőként a felsőkategóriás televíziókon bukkant fel, de mint a bevezetőben említettük, már megérkeztek az első, ilyen konnektorral rendelkező monitorok is. Az egyik ilyen fecske az ASUS ROG Strix XG43UQ, ami egy ízig-vérig gamer termék. A 43 hüvelykes képátlóval bíró modell 4K-s, tehát felbontása 3840x2160 képpont. A képfrissítési ráta 48 Hz és 144 Hz közé eshet, és támogatja az AMD FreeSync használatát, válaszideje pedig 1 ms. Megkapta a DisplayHDR 1000 minősítést, azaz legnagyobb fényereje meghaladja az 1000 cd/m² értéket, és értelemszerűen szavatolja a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését.


[+]

Az alkalmazott LED háttérvilágítású, 10 bites VA panel maximális valós kontrasztja 4000:1, és a képernyőt bevonták egy olyan specilális anyaggal, amely hatékonyan oszlatja el az esetlegesen becsillanó külső fényeket. A hivatalos gyári adatok szerint a kijelző képes a DCI-P3 színtér 90%-os és az sRGB színtér 125 százalékos százalékos lefedésére, és nem hiányzik belőle a Shadow Boost funkció, amely automatikusan kivilágosítja a sötét részeket, így nehezítve meg az ellenfél bujkálását.


[+]

Meg kell még említeni az Extreme Low Motion Blur (ELMB) nevű eljárást, amely az elmosódottság kiküszöbölésére szolgál. A monitorhoz jár egy távirányító is, amely jelentősen komfortosabbá teszi a kezelését, emellett a beállítások szoftveresen is módosíthatóak. A különleges kialakítású tappal felszerelt ASUS ROG Strix XG43UQ rendelkezik beépített RGB LED-ekkel, melyek az Aura Sync segítségével összehangolhatóak más, Aura Sync-kompatibilis eszközök fényeivel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények