Nagyon rágyúr az Exynos lapkákra a Samsung

A Samsunggal kapcsolatban az elmúlt napokban igen érdekes útiterv röppent fel, amelyet egyelőre a cég nem erősített meg, de a friss pletykák a korábbi, távlati terveknek nem mondanak ellent. A vállalat számára az Exynos lapkák komoly fejlesztési alapot jelentenek, hiszen számos ultramobil eszköz épül ezekre. Jövőre azonban a dél-koreai óriáscég még keményebben fogja támadni a konkurenseket, mivel érkezik egy olyan SoC, amely már az M1 kódnevű, saját fejlesztésű, ARMv8-as processzormagot tartalmazza. Emellett szó van arról is, hogy a következő generációs Exynos már kezeli a HSA 1.0-t is, ami várható volt, hiszen a Samsung a HSA egyik legnagyobb támogatója.

Ennél sokkal érdekesebb az, ami várható 2017-től. Addig ugyanis a Samsung az ARM integrált grafikus vezérlőit fogja használni, de később áttérnek a saját fejlesztésű verzióra, amelyről egyelőre nem sokat tudni, de valószínűleg a vállalat jobbnak látja, ha folyamatos licencelés helyett saját lábra állnak. Ebből persze könnyen lehet bukás is, de mindenképpen érdekessé teszi a Samsung jövőképét.

A saját grafikus vezérlő a Samsung számára abból a szempontból is fontos lenne, hogy a házon belüli technológiát arra fejleszthetik, amerre akarják, így akár arra is képesek lehetnek, hogy meghatározzák a mobil játékpiac irányát. Erre jelenleg az androidos mezőnyből csak a Qualcomm, az Intel és az NVIDIA lenne képes. Ugyanakkor csak az NVIDIA próbálja ezt a piacot a grafika szempontjából megreformálni, de sikereket már nem érnek el, míg a Qualcomm és az Intel figyelmét más, sokkal súlyosabb egyéni problémák kötik le, minthogy a mobil játékok grafikájának feljavításával foglalkozzanak.

Előzmények

Hirdetés