Két új Neoverse platformot jelentett be az ARM

Ezek közül az egyik új teljesítménykategóriát indít.

Az ARM két éve leplezte le a Neoverse termékcsaládot, amelyen belül egyelőre az N1 és az E1 platformok érhetők le. Utóbbi leginkább mikroszerverek területét célozza és hagyományos, Cortex-A53-as magokkal dolgozik, de a Neoverse N1 már egy komolyabb megoldás, és az Amazon Graviton2, valamint az Ampere Altra Q sorozat épít rá.


[+]

A vállalat most bejelentette, hogy bővítenek a licencelhető magokon, és ezzel együtt útnak indítják a V-szériát. Az ide készülő V1 platform 7 vagy 5 nm-es node-ra tervezhető, PCI Express 5.0, DDR5, HBM2E és CCIX 1.1 támogatással. A dizájn a Zeus kódnevű magra épít, és teljesítménycentrikus irányba mozdul el, az ARM szerint 50%-kal növelik az IPC-t az N1-hez viszonyítva. Kötelező elem lesz az SVE, azaz Scalable Vector Extension, méghozzá két darab 256 bites SIMD motor formájában, de opcionálisan ezek szélessége növelhető. Mindemellett a Neoverse V1 a gépi tanulás tréning szakaszára is koncentrál, így a bfloat16 sem hiányzik majd belőle.


[+]

Mivel a Neoverse V1, és alapvetően az egész V-széria kifejezetten nagy magokra alapoz, ezekből egy szerverprocesszorba arányaiban kevesebbet lehet majd beépíteni. Az ARM nem is számít 96 magnál többre egy lapkában, de ez a döntés nagyrészt a licencelőtől függ. A szóban forgó V1-es mag tehát elsődlegesen a HPC-piaci igényeket próbálja majd lefedni, és itt már a fogyasztás is jelentős lehet, erre ugyanakkor a célzott piac kevésbé érzékeny.

Az adatközpontokat a Neoverse N2 fogja támadni, és ez csak a következő évtől lesz elérhető. Ezt az ARM már 5 nm-re tervezi, a PCI Express 5.0 és a DDR5 itt is alap, de opcióként megjelenik a HBM3, a CCIX 2.0 és a CXL 2.0 is. A dizájn az újabb Perseus magra épít, aminél kötelező marad a bfloat16 és az SVE, utóbbi esetében viszont elég két darab 128 bites SIMD motort beépíteni.


[+]

A Neoverse N2 azért már egyensúlyozik a teljesítmény és a fogyasztás között, de így is 40%-kal jobb IPC-t ígér a cég. Ennél a fejlesztésnél már reálisak lehetnek a 128-magos lapkák, ami az adatközpontok igényeit figyelembe véve lényeges szempont.

Az ARM a saját magjaiba nem tervez többszálúságot, tehát a szálak száma megegyezik a magok számával, viszont a partnerek nyilván élhetnek módosításokkal. Ugyanakkor az alapdizájn szándékosan ilyen, mivel a cég véleménye szerint a számítási felhő piacának megnyeréséhez a szálak mögé dedikált erőforrásokat kell rakni.

Arról nincs pontos adat, hogy az első, Neoverse N2 magot használó konstrukció mikor érkezik, de a SiPearl Rhea termékcsaládja Neoverse V1 magokra épít, méghozzá 72 darabra, és ennek a megjelenése valamikor 2022-ben esedékes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés