Hirdetés

Egyre több részlet derül ki Európa szuperszámítógépes projektjéről

A SiPearl megállapotást kötött az ARM-mal a Zeus magok licencelésére vonatkozóan.

Még 2018-as esztendő nyarán derült ki, hogy saját lábra állna Európa a szuperszámítógépek piacán, nagyjából egy évvel korábban pedig már egy kijelölt irányt is lehetett látni, amivel az EPI (European Processor Initiative) célja az, hogy Európa saját, korszerű szerverprocesszorokat tervezzen.

A tényleges munka már javában zajlik, és a SiPearl nevű, EPI által támogatott francia cég bejelentette, hogy fontos licencmegállapodást kötöttek az ARM-mal, amelynek keretében felhasználhatják a következő generációs, Zeus kódnevű Neoverse platformot, beleértve a kapcsolódó POP IP-t, ami lényeges segítség lehet a dizájn elkészítésének felgyorsításában.


[+]

A bejelentéssel egyre részletesebb az útiterv is. Az elsőként érkező Rhea családról így kiderült, hogy ARM Zeus processzormagokat fog használni, és a TSMC 6 nm-es node-ján készül majd. Ez lesz mindennek az alapja, tulajdonképpen felfogható egy nulladik generációs fejlesztésnek, ami majd várhatóan berúgja az egész EPI programot, és a következő két évben erre építve indul meg az EPI IP-k, azaz szellemi tulajdonok licencelése.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés