Két új grafikus vezérlőn is dolgozik az ARM

Az ARM sok újdonsággal készül a következő évekre. A Big.Little néven emlegetett elképzelés hamarosan konkrét termékben is bevetésre kerül, de ennél fontosabb, hogy készül az ARMv8 architektúra, mely végre 64 bitre vált, így a rendszer jelentősen több memóriát címezhet meg a 32 bites megoldásokhoz viszonyítva. Utóbbi fejlesztésre a vállalat egy Atlas és egy Apollo kódnevű dizájnt tervez, mely a hírek szerint a Big.Little koncepciót viszi tovább, de arról nincs adat, hogy a két megoldás közül melyik az alacsony fogyasztású és melyik a magas teljesítményű variáns.

Az ARM azonban nemcsak processzormagokat tervez, mivel a Mali családba tartozó grafikus vezérlők is eléggé népszerűek. Ezek közül az Utgard architektúrára épülő megoldások már régóta megvásárolhatók, míg az új Midgard architektúrára fejlesztése korábban befejeződött, és a Mali-T604-es, illetve a Mali-T658-as IGP-k már erre épülnek. Az előbbi fejlesztések hamarosan feltűnnek az új generációs SoC-okban. Természetesen az ARM tervezői nem pihennek, és már készülnek az újabb IGP-k, sőt, a vállalat rögtön két architektúrával újít, melyek a Skrymir és a Tyr kódnevet viselik.

Sajnos a részletekről még nincs sok információ, de annyit sikerült megtudnunk, hogy az ARM nem véletlenül tervez két rendszert. Az architektúrák sok szempontból egyeznek, de az egyiket a vállalat az elképesztően alacsony fogyasztásra optimalizálja, és emellett a támogatott funkciók korlátozottak lesznek. A másik megoldás szintén alacsony fogyasztású lesz, de az erős skálázhatóság is komoly szempont. Ezenkívül az ARM koncepciója az architekturális integrálás, azaz az IGP teljesen koherens memóriát oszt majd meg a CPU-val, illetve egységes címtérbe dolgoznak és ugyanazokat a pointereket használják. Arról sajnos nincs hír, hogy a Skrymir és a Tyr kódnevek közül melyik lesz a visszafogottabb, és melyik az architekturális integrálásra felkészített, úgymond okosabb verzió.

Ha minden igaz, akkor a Skrymir és a Tyr tervei az Atlas és az Apollo kódnevű processzordizájnok mellett még idén bemutatkoznak. Valószínű persze, hogy minden részletről nem számol majd be az ARM.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés