Az Imagination Technologies uralja a beágyazott GPU-k piacát

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a beágyazott GPU-k piacát vizsgáló, 2011-es évről szóló kutatását. Ebbe a kategóriába azok a grafikus vezérlők kerülnek, melyek zömében SoC rendszerekben, így okostelefonokban, tabletekben, kézikonzolokban, kamerákban, illetve különböző autókban kapnak helyet. Fontos, hogy nem számítanak bele a piackutatásba a tévék, a navigációs eszközök, a set-top boxok, a DVD lejátszók, a karórák, az MP3 lejátszók, valamint a digitális képkeretek.

A Jon Peddie Research két részre bontja a piacot. A teljes portfoliót tekintve az Imagination Technologies vezet 50%-os részesedéssel, míg a Qualcomm 33%-os eredménnyel a második. Látható, hogy a két cég a piac elég nagy részét lefedi, így a többieknek már nem jut sok hely, de a dobogó legalsó fokára még odaért a Vivante 5%-os éves eredménnyel. A negyedik, ötödik, hatodik és hetedik helyen erősen feltorlódott az ARM, az NVIDIA, a DMP és a Takumi, mely vállalatok nagyjából egységesnek mondható 3-3%-os részesedéssel rendelkeznek. A nyolcadik és a kilencedik helyre a ZiiLabs és a Broadcom futott be. A piackutatás a részesedésüket 0%-nak jelzi, de valójában rendelkeznek eladással, csak a kerekítésnél ez az érték elveszett.

Természetesen meg kell jegyezni, hogy a Qualcomm, az NVIDIA, a Broadcom és a ZiiLabs saját fejlesztésű IGP-ket használ, így a technológiájukat nem bocsátják licencelésre. Ebből a szempontból a Jon Peddie Research készített egy kimutatást a GPU IP-k licenceléséből élő cégek kapcsán is. Itt az Imagination Technologies 79%-os részesedéssel került az élre, míg a második helyen a Vivante tanyázik 8%-os eredménnyel. Látható, hogy a lemaradás meglehetősen nagy. A harmadik helyre a DMP futott be méghozzá 5%-os részesedéssel. A vállalat főleg a Nintendo 3DS-ből profitál. Az ötödik és a hatodik helyen az ARM és a Takumi található egyaránt 4-4% körüli eredménnyel.

A Jon Peddie Research 2012-ben a piac erősödésére számít, emellett két új GPU IP-ket fejlesztő cég is érkezhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés