Hardveres virtualizációt hoz az új Cortex-R mag

Az ARM Cortex-R52 ezzel az újítással komoly előrelépést kínál a mélyen beágyazott rendszerek területén.

Az ARM Cortex termékcsaládjából a Cortex-R sorozat kapja a médiától a legkevesebb figyelmet. Pedig ezek is fontos fejlesztések, mivel olyan mélyen beágyazott rendszerbe készülő processzormagokról van szó, amelyek relatíve nagy teljesítményt kínálnak, és eközben hibatűrő megoldásnak számítanak, azaz állandó rendelkezésre állásra vannak tervezve. Érkezik is egy új fejlesztés az ARM boszorkánykonyhájából, amely az utóbbi idők legfontosabb előrelépése lesz az említett szegmensen belül.

Hirdetés

A friss Cortex-R52 a sikeresnek mondható Cortex-R5 utódjának tekinthető. A fejlesztés ténye ordít a rendszerről, mivel az ARMv7-R helyett már az új ARMv8-R utasításarchitektúrát tartalmazza. Ez már eleve egy fontos evolúciós lépcső, ugyanis ilyen formában a Cortex-R52 támogatja a hardveres virtualizációt, ami a legnagyobb előrelépésnek fogható fel tekintve a célpiacot.

A Cortex-R52 az iparág egyetlen olyan állandó rendelkezésre állásra tervezett, hibatűrő megoldása, amely valós idejű determinisztikus virtualizációra képes. Többek között az előző Cortex-R5 magon ennek hiányában nehéz volt szeparálni a feladatokat, de ez az új ARMv8-R kiegészítésekkel lényegesen könnyebbé válik. Létrehozhatók saját homokozók, amelyen belül a programfuttatás védve van a többi szoftvertől. A szeparációt a Hypervisor menedzseli, és ez felel a feladatok izolációjának egyszerűsítéséért is.


[+]

A hardveres virtualizálással valós időben lehet a homokozók és a feladatok között váltani. Ezzel a technikával egyszerre futtathatók biztonságkritikus, illetve nem kritikus feladatok is, és ez nagymértékben leegyszerűsíti a szoftverfejlesztést, mivel a kód kisebb részére kell biztonsági tanúsítványt szerezni. Ez a frissítéseket is megkönnyíti az érintett piacokon, hiszen az egyik legnagyobb problémának az számít, hogy az új szoftververziókra akkor is szükséges a biztonsági tanúsítvány megújítása, ha a biztonságkritikus kódrészletek nem változnak. Könnyen kitalálható, hogy hardveres virtualizálás nélkül minden szeparált feladat futtatása kihatással lehet a fontos feladatok futtatására, tehát oka van annak, amiért így működik ez a szegmens.

A fő változásokon túl fejlődött a kiépíthető processzorklaszter is. Többek között a Cortex-R5-höz viszonyítva komoly előrelépés, hogy a Cortex-R52 már nem csak kettő, hanem négy magig skálázható. Ugyanakkor a magok alapfelépítése nem változott, így maradt a 8 lépcsős futószalag, valamint az in order logika. Az ECC elérhető a buszokra és a memóriára is, továbbá lesz többmagos lock step lehetőség, amivel két mag ugyanazt a feladatot futtathatja a redundancia érdekében.


[+]

Az Cortex-R52 legjobb esetben 35%-kal lesz gyorsabb a Cortex-R5-nél, ami a fenti újításokat is beleszámolva derekas előny. Az új mag már licencelhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés