Hirdetés

Árcsökkentésre készülnek a tabletgyártók

Nagyon úgy néz ki, hogy a tabletek terjedése csak az Apple számára jelent megváltást, hiszen a vállalat iPad termékei nagyon jól fogynak, míg a többi, rendszerint androidos modell meglehetősen visszafogottan teljesít. Az elmúlt hónap végén az Acer már módosította a tabletekre vonatkozó terveit, de a friss hírek szerint több vállalat is túlbecsülte a felhasználói igényeket. Éppen ezért szeptemberben számos táblagép ára csökkenhet, amit túltermeléssel lehet majd magyarázni.

Hirdetés

A DigiTimes információi alapján szinte mindenki várakozás alatt teljesít. Az Asus májustól júliusig 700 000 tabletet szállított le a partnereknek, de ezek közül csak félmillió talált gazdára, ami a raktárkészlet szempontjából messze nem ideális. Éppen ezért az árcsökkentés a gyorsabb eladások biztosítása miatt lassan elkerülhetetlen lesz. Hasonló gondokkal küzd a HP, a Samsung és a Motorola is, míg a RIM és a HTC már a 2012-es modellek sikerére koncentrál, bízva abban, hogy a jövőre fellendül a kereslet.

Az árcsökkentés mértékéről még nem lehet sokat tudni, de az előzetes várakozások szerint a karácsonyi szezon alatt akár 300 dollárért is hazavihető egy komolyabb tablet. Az Android operációs rendszerre épülő modelleknél mindennek megvan az alapja, ugyanis az előállítási költség az olcsó chipeknek hála viszonylag alacsony. Iparági források szerint az NVIDIA a Tegra 2-t nagyjából 20 dollárért kínálja, és a többi lapka sem tér el sokkal ettől az árszinttől. A legnehezebb helyzetben a Windows 7-re épülő tabletek vannak. Az Intel Oak Trail platformja a legdrágább, ugyanis az Atom Z670 a hozzá való vezérlővel 95 dollárba kerül, ami a rá épülő termékek előállítási költségének 40%-át adja. A gyártók ennek megfelelően magas árat társítanak az Oak Trailre épülő masinákhoz, így azok nem is fogynak jól. A piac legerősebb tabletprocesszorára, azaz az AMD Z-01-re még csak egy termék épül, ami főleg a platform magasnak mondható fogyasztásával magyarázható. Az MSI viszont még csak pár hete szállítja a WinPad 110W-t, így ennek a modellnek az ára várhatóan nem fog csökkenni.

Természetesen a Windows 7-es tabletek eladása messze az androidos modellek mögött kullog, így a piac szempontjából az x86-os termékek részesedése jelentéktelennek számít. Az Android x86-os portja a sebességben és a funkciók tekintetében sajnos messze le van maradva az ARM-os verzió mögött, így az Intel és az AMD a tabletpiacra a Windows 8 megjelenésével törhet be leghamarabb. A Microsoft új operációs rendszere persze alapvetően átrendezheti az erőviszonyokat, így a következő év izgalmas lehet.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés