Hirdetés

Az Apple kipucolta az AMD raktárát

Az új generációs Radeon széria megjelenésével várható volt, hogy a régebbi HD 4800-as modellek gyártása megszűnik, így a forgalmazás csak a készletek erejéig biztosított. A PC-s gyártóktól kiszivárgott információk szerint az OEM kártyák raktárát már csaknem teljesen kipucolták. A fő „bűnös” az Apple volt, aki a termékek alacsony árazását látva hatalmas mennyiséget rendelt, így készülve a karácsonyi időszakra. Az adatok alapján főleg Radeon HD 4850-et és HD 4870-et vásároltak, melyek a jelenleg elérhető asztali Mac masinák opcionális kiegészítéseként vásárolhatók majd meg.

Az Apple akciója egyébként meglehetősen okos húzás volt, mivel a Radeon HD 4800 széria igencsak alacsony listaárral rendelkezik, amihez komoly teljesítmény társul. Ráadásul a vállalat számára az új generációs Radeonok DirectX 11 támogatása is teljesen érdektelen, hiszen a Mac OS nem használja a Microsoft grafikus API-ját. Az OpenGL és az OpenCL platform fejlesztésében viszont az AMD is részt vesz, így a vásárolt termékek képességeit aktívan kamatoztatni tudják az almás gépek.

Az OEM partnerek beszámolói szerint az AMD még gyártja a Radeon HD 4890-et és a HD 4860-at, ám a vörös oldal nagyon aktívan kampányol a DirectX 11 mellett, amire a Windows 7 megjelenése is rátesz egy lapáttal. Éppen ezért a PC-s gyártók a friss kártyákra koncentrálnak, amelyek már képesek kihasználni a Microsoft új operációs rendszerének összes képességét.

Az asztali piacon a kereskedők elmondása alapján egyelőre még nem érzékelhető a Radeonok előre beharangozott hiánya, sőt a HD 5000 szériás modellek folyamatos érkezésével nem is számítanak fennakadásokra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés