Elérhető az év utolsó Catalyst meghajtója

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette az idei év utolsó Catalyst kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 9.12-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000 és az eddig megjelent 5000 szériás grafikus kártyákhoz telepíthető.

Hirdetés

Az új funkciók között található az OpenGL 3.2-es és a DirectCompute 10.1-es verziójának támogatása. Az előbbi természetesen minden HD szériás Radeon kártyára hatással lesz, míg az utóbbi szolgáltatást a Radeon HD 4700 és HD 4800 családba tartozó termékek használhatják ki. Egyelőre nincs compute shader 4.0 és 4.1-es programnyelven írt szoftver, de remélhetőleg a jövőben kihasználják a régebbi grafikus kártyákban rejlő számítási potenciált is.

A szokásos hibajavítások mellett a sebességnövelésre is figyeltek a rendszerprogramozók. A 3DMark Vantage átlagosan 9%-ot gyorsul az új generációs Radeonokkal, míg a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat esetében 6%-kal javul az AMD grafikus kártyák teljesítménye. A decemberi Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről.

Érdemes megjegyezni, hogy elérhető a 9.12-es Catalyst jóval több szolgáltatást kínáló hotfix kiadása, így azok a felhasználók, akik nem zárkóznak el a WHQL aláírást nélkülöző meghajtók telepítésétől, nyugodtan válasszák ezt a drivert. A legnagyobb újítás a 2.0-s ATI Stream SDK támogatása, mely lehetővé teszi az OpenCL programok futtatását a Radeon HD 4000 és 5000 szériás grafikus processzorokon. Ezen kívül számos – főleg OpenGL API-t használó – program esetében lehet teljesítménynövekedésre számítani, továbbá a CrossFireX technológia Eyefinity mellett is működni fog. Újdonság lesz még a hangok DisplayPort kimeneten való továbbítása is. A hotfix driver az alábbi weboldalon érhető el. Fontos megjegyezni, hogy ezt a meghajtót nem teszteli mélyebben az AMD, így az esetlegesen előforduló hibákért nem vállalnak felelősséget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés