Tovább hengerelne a szerverpiacon az AMD

A cég az Intelnek esélyt sem ad a felzárkózásra, most pedig célba vették az NVIDIA-t is.

Hirdetés

Felfelé építkező EPYC

A EPYC termékcsalád bemutatása óta az AMD szerverpiaci szereplése komoly sikertörténet, a Rome, majd később a Milan platform megjelenése után az Intel csak távolról tudja figyelni, hogy mi zajlik az élen, ami x86/AMD64-es fronton az AMD háziversenyévé korlátozódott. Hogy ez így is maradjon, a vállalat bemutatta, hogy mivel készülnek a következő időszakra.


[+]

Processzorból a Milan platformon belülre érkezik a 3D V-Cache nevű technológiával felvértezett, harmadik generációs EPYC flotta, amelyből 16-tól 64 magig terjedő kivitelek várhatók. Mindegyik közös jellemzője, hogy 768 MB-os L3 gyorsítótárat kínálnak a korábbi 256 MB-os maximum helyett, miközben az L1 és L2 cache-ek paraméterei nem változnak. A vállalat a gyorsítótárak tekintetében az L2 és az L3 kapacitását egyben számolja, így jön ki a dián szereplő, akár 804 MB-os érték, de ez igazából csak értelmezés kérdése.


[+]

Az extra gyorsítótárnak leginkább akkor van értelme, ha a végrehajtott feladat adatintenzív, például végeselem analízis, szerkezeti elemzés, számítógépes áramlástan, esetleg dizájnautomatizálás. Ilyen környezetben a Milan platform aktuális felhozatalának eleve előnye volt a konkurenciával szemben, de az olló az új variánssal csak még jobban kinyílt. Az AMD mérései szerint egy 16 magos, 3D V-Cache dizájnnal dolgozó EPYC nagyjából 66%-kal gyorsabb a szintén 16 magos, de 3D V-Cache-t nélkülöző társánál RTL verifikáció során, ami igen jelentős különbség. És ezt az előnyt másképp nehéz is lenne hozni, mert magának a munkafolyamatnak az a tipikus problémája, hogy a limitációt leginkább az erőteljes adatfeldolgozás jelenti, vagyis ugyan be lehet fogni több magot, de közel sem ér annyit, mintha kevesebb mag lenne megtámogatva fél gigabájtos extra gyorsítótárral. Nagyon fontos még, hogy ezek az előnyök csak úgy maguktól jönnek, vagyis nem szükséges a megírt kódokon változtatni, noha a további optimalizálás lehetősége nyitott.


[+]

A szerverpiacon számos környezet van, ahol a 3D V-Cache átlagosan 50%-os előnyt biztosít, és ezekben a környezetekben igencsak nehéz lesz majd felvenni a harcot a gyorsítótárral erőteljesen megpakolt EPYC CPU-kkal, amelyek a következő esztendő első negyedévében lesznek megvásárolhatók. Mivel az AMD nem alkalmaz új tokozást, így a BIOS frissítésével a meglévő szerverekben is alkalmazhatók lesznek a friss fejlesztések.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés