Nem tudnak az alaplapgyártók Socket AM4-es Zen 4 CPU-król

A WCCFtech által közölt pletykáról senki sem hallott, és nem is olyan könnyű megcsinálni, ha esetleg az AMD mégis gondolkodna rajta.

A WCCFtech még a hét elején írt egy friss hírt arról, hogy az AMD Socket AM4 tokozású Zen 4-es CPU-kban gondolkodhat, amely pletyka alapját az alábbi, Greymon55 által írt Twitter-bejegyzés adta.

Az egész sztori nagyon furcsának tűnt már első olvasatra is, így utánakérdeztünk az alaplapgyártóknál, hogy van-e bármilyen adat egy ilyen fejlesztésre a jelenlegi útitervekben. Röviden megtudtuk, hogy nincs, vagyis egyelőre a Zen 4 chiplet csak a Socket AM5 tokozással szerepel az asztali piacra vonatkozó tervekben.

Persze lehet azt mondani, hogy az AMD még csak tervezi az első bekezdésben pletykált konstrukciót, így nem tud mindenki róla, de a gyártók felhívták rá a figyelmünket, hogy a Zen 4 és a Socket AM4 párosítás egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A legnagyobb gond, hogy Socket AM5-os foglalatot úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen a már kiadott, Socket AM4-re felszerelhető hűtőkkel. Ez első olvasatra nem nagy dolog, de valójában a tokozásra helyezett szilíciumlapkák magasságát pont optimálisra kellett tervezni ehhez, ami azzal jár, hogy a Socket AM4-es tokozáshoz nem illeszkedik az új chiplet dizájn.

Ahhoz tehát, hogy a Zen 4 kihozható legyen Socket AM4-re, újra kell tervezni magát a chipletet olyan magasságúra, ami megfelelő a tokozás szempontjából. A gyártópartnerek szerint egyébként létezik egy olyan 3D V-Cache prototípus az AMD-nél, ami két Zen 3 chipletre alkalmaz egy-egy 64 MB-os extra gyorsítótárat, és ezt nem kizárt, hogy a vállalat egyszer ténylegesen kiadja, de a Zen 4-es chiplet Socket AM4-ben való bevetése nagyon valószínűtlen, függetlenül a friss pletykáktól, legalábbis a fentebb linkelt Twitter-bejegyzésen kívül nem hallottak róla az érintettek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés