Hirdetés

Váratlan hiány alakult ki a Radeon R9 290 sorozatú VGA-kból

Kisebb gondok elé néz az AMD a Radeon R9 290 sorozatú VGA-k esetében, ugyanis a vállalat gondosan megtervezte, hogy mennyi termékre van szükség idén a játékosok igényeinek kielégítésére. Problémát jelent azonban, hogy a hétköznapi bányászok rájöttek, hogy a Hawaii kódnevű cGPU kiemelten hatékonyak a Litecoin alatt (Bitcoinhoz hasonló elvű virtuális deviza), így a korábban bevált Radeon HD 7900-as termékeket elkezdték Radeon R9 290 sorozatú megoldásokra cserélni.

A számok tekintetében egyértelműen megéri, mivel a Hawaii cGPU-ra épülő Radeonok átlagosan 2,7 kHash/másodperc/wattos paraméterre képesek, míg a korábbi, GCN architektúrára épülő Radeonok jellemzően 2 kHash/másodperc/watt körüli értéket mutattak fel. A Litecoin természetesen úgymond a hatásfok növeléséről szól, így a bányászat a hagyományos PC-s környezetben a Radeon R9 290 sorozatú VGA-kon a leghatékonyabb.

A felfedezés egyenes következménye az lett, hogy a piac kipucolta a boltokból a legújabb Radeon duót, így a Radeon R9 290 és 290X több nagy webáruházban már is nincs raktáron. Persze az utánpótlás folyamatos, de a hétköznapi bányászok felfedezése után nagyon megnőtt az előzetes rendelések száma is, így a beérkező termékek zöme már úgymond eladottnak számít.

A helyzet idén valószínűleg nem normalizálódik, de információink szerint a következő esztendő első negyedévében már lényegesen több Radeon R9 290 és 290X kerül piacra, így bőséggel lesz utánpótlás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés