Polarisos Radeonok érkeztek a beágyazott piacra

Az AMD Embedded Radeon E9550 és E9260 az extrém igényeket fogja kielégíteni.

Az AMD bejelentette, hogy a Polaris családba tartozó GPU-k megérkeztek a beágyazott piacra is. Ezen a területen a vállalat viszonylag kiforrott lapkákat használt, de az elmúlt évek szoftveres fejlesztései miatt mostantól jóval korábban vethetők be az új GPU-k.

Hirdetés

A vállalat ezúttal az Embedded Radeon E9550 és E9260 jelzésű megoldásokkal jelentkezik, amelyek közül előbbi a Polaris 10, míg utóbbi a Polaris 11 kódnevű GPU-ra alapoz. Nagyon fontos, hogy az AMD kiegészíti az eddigi termékskálát, vagyis az új sorozat az extrém igényeket képviseli, és egyetlen korábbi beágyazott Radeon sem fog eltűnni. Az átláthatóság érdekében a cég a teljes termékskálát felhelyezte egy közös grafikonra.

AMD Embedded Radeon termékskála
AMD Embedded Radeon termékskála [+]

Az új beágyazott Radeonok paramétereit a legjobban egy táblázat formájában lehet átadni, amit alább meg is teszünk:

AMD Embedded Radeon E9000 sorozat (GCN architektúrával)
Típus E9550 MXM
E9260 PCIe
E9260 MXM
GPU kódneve Polaris 10 Polaris 11 Polaris 11
Architektúra
GCN4 GCN4 GCN4
Powertune órajel
1266 MHz
1400 MHz 1400 MHz
Shader részelemek száma 2304 896 896
Textúrázó csatornák száma 144 56 56
Blending egységek száma 32 16 16
Z/Stencil egységek száma 128 64 64
Tesszellátorok száma 4 2 2
Raszter órajelenkénti teljesítménye 32 pixel
16 pixel
16 pixel
Órajelenkénti háromszög-feldolgozás 4 2 2
DMA motorok száma 2 2 2
ACE/HWS-ek száma (parancslisták)
4/2 (64) 4/2 (64) 4/2 (64)
Memória típusa GDDR5 GDDR5 GDDR5
Effektív memória-órajel 7 GHz
7 GHz 7 GHz
Memóriabusz 256 bit 128 bit 128 bit
VRAM kapacitása 8 GB 4 GB 4 GB
TDP keret 95 watt
50 watt
50 watt
Kivitel MXM 3.0b
félmagas x8-as PCI Express 3.0
MXM 3.0a
Támogatott kijelzők száma 6
6
6

AMD Embedded Radeon E9550 MXM, E9260 PCIe és E9260 MXM
AMD Embedded Radeon E9550 MXM, E9260 PCIe és E9260 MXM [+]

A táblázatból látható, hogy az Embedded Radeon E9260 két verzióban lesz elérhető, és lényegében mindkettő ugyanarra képes, de a PCIe verzió a félmagas kiépítés következtében csak négy darab mini DisplayPort interfésszel rendelkezik. Ettől függetlenül MST HUB-ot használva ez a modell is képes hat kijelzőt kezelni. Eltérés még az új sorozaton belül az E9550 és az E9260 tervezett terméktámogatási ideje. Előbbi három, míg utóbbi öt évig számíthat erre, ami főleg azért alakult így, mert ahova az E9550-et szánja az AMD ott viszonylag gyorsan avul el a hardver, emiatt az a leghasznosabb, ha az extra évekre vonatkozó támogatás nincs beépítve a termék árába.

Az AMD szerint eléggé átalakulóban van több szegmens is a beágyazott piacon. A legtöbb esetben az aktuális termékek elegendők, de vannak olyan új igények, ahova modern hardver szükséges. Az egyik ilyen a virtuális és a kiterjesztett valóság, amelyek még a szárnyaikat bontogatják, de most kell megfelelő alapot kínálni a cégeknek, mivel a készülő szoftverek optimalizálása meghatározó. Erre vonatkozóan az AMD az Embedded Radeon E9550-et kínálja, ami tulajdonképpen képes teljesíteni az össze VR-ral és AR-ral kapcsolatos követelményt.


[+]

A másik fontos területet a kaszinókba szánt játékgépek jelentik, ahol a piac szembetalálta magát egy olyan problémával, hogy az emberek számára ezek a gépek már nem izgalmasak. Már otthonra is igen erős rendszereket lehet építeni, tehát a kaszinóknak azon kell dolgozniuk, hogy extrém gépekkel csábítsák vissza az ügyfeleket. Az új Radeonok ezt teszik lehetővé, és az AMD elmondta, hogy több cég is tervez igen érdekes új dizájnokat, amelyek közül kiemelésre került Supernova. Ez a gép valójában nem így néz ki, mivel a tényleges dizájnt titoktartás védi, de a képen szereplő masina nagyon hasonló. Ami új a korábbi masinákhoz képest az az egynél lényegesen több kijelző, illetve 4K-s felbontás aktív használata, vagyis nyilván ez egy olyan konfiguráció, ami bár építhető otthonra, de csak rendkívül drágán.

A harmadik terület a digitális tartalomszolgáltató rendszerek fejlődése, amelyekből egyre inkább olyan konstrukciókat rendelnek főleg a nagyobb üzletközpontok, amelyek újszerű élményt nyújtanak a felhasználóknak. Az AMD szerint ezen a piacon fontos lesz a kiterjesztett valóság, illetve az olyan kijelzők, amelyek elé állva a vásárló láthatja magán a megvásárolni kívánt ruhát, amit fel sem kell próbálni.

Az AMD azonban a legnagyobb figyelmet mégis az orvosi berendezéseknek szenteli. Kiemelt szerepet játszanak az ultrahangoknak, amelyekből egyre kisebb méretű szerkezetek építhetők a szoftveres beamforming terjedésének hála. Ehhez régebben az ultrahangokban bonyolult hardvert kellett használni, amely ráadásul drága is volt, de az egyre nagyobb teljesítményű grafikus vezérlők fokozatosan átveszik a feladat megvalósítását. Ennek hála eltűnik az extra hardverre vonatkozó igény, illetve még gyorsul is a feldolgozás folyamata. Ugyanakkor az AMD szerint a partnereik az extra teljesítményt jellemzően elköltik a képminőség növelésére, hogy az orvosok pontosabb diagnózist tudjanak felállítani.

A Polaris GPU-kra épülő beágyazott Radeonok azonban sokkal inkább fókuszálnak a radiológiai berendezéseket, ahol a 4K és a HDR jelenti majd a következő lépcsőfokot, emellett a jobb minőségű képmegjelenítés segíti az endoszkópos műtétek hatékonyságát is. Ehhez kapcsolódóan az AMD kifejezetten fontosnak tartja a gépi tanulást az orvoslásban, ugyanis ezzel megvalósítható lenne az, hogy a gép az adott páciens leletét megvizsgálva kiemelje azokat a potenciálisan problémás területeket, amelyekre az orvosoknak érdemes jobban fókuszálni. Végül a virtuális és a kiterjesztett valóság biztosítása az orvosi berendezéseknél is egy fontos cél, ugyanis ilyen formában sokkal célirányosabban kiértékelhetők a páciens CT vagy MRI leletei, és nem mellesleg ez az irány az orvosképzésben is úttörő lehet.

Az előbbi bekezdésekben kiemelt területek képzik az új beágyazott Radeonok célpiacát, amelyek bizony sokszor extrém igényeknek tekinthetők, de a lényeg, hogy már mutatkozik rájuk igény.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés