Aprócska grafikus vezérlő lesz a Polaris 12 kódnevű lapka

Az AMD leginkább az OEM-eknek szánja az újdonságot, amelyre nagyobb szüksége van a piacnak, mint gondolnánk.

Ha grafikus vezérlőkről beszélünk, akkor leginkább az IGP-knél erősebb megoldások kerülnek szóba. Ugyanakkor a piac furcsasága, hogy a legtöbb grafikus vezérlő a 80 dollár alatti szegmensben talál gazdára. Ez a terület teszi ki a dedikált GPU-k piacának majdnem 65%-át, de ami a legviccesebb, erre a területre koncentrálnak a gyártók a legkevésbé. Az okok ott keresendők, hogy az ennyire olcsó rendszerek leginkább az OEM csatornákon keresztül kerülnek értékesítésre, vagyis különösen erős marketinget nem igényelnek, mert a dobozos termékek piacán való szereplésük annyira nem lényeges.

Hirdetés

Azt azonban nem lehet elfelejteni, hogy ez a piac él, és nagy mennyiségben igénylik a partnerek a termékeket, de ezek jórészt előző generációs megoldások. Az abszolút belépőszintre ugyanis jellemző, hogy az érintettek csak két generációnként terveznek valamit, vagy esetleg ezután se. A jelenlegi hivatalosan forgalmazott termékskála tekintetében az NVIDIA abszolút belépőszintű megoldása a GeForce 210, míg az AMD esetében ez a Radeon R5 230. Előbbi VGA a GT218-as, míg utóbbi a Caicos kódnevű GPU-t használja, vagyis rendkívül túlkoros megoldásnak számítanak, gyakorlatilag legacy szintű terméktámogatással. Egy kategóriával feljebb sem jobb a helyzet, mivel a GeForce GT 710 és a Radeon R7 240 sem tekinthető modern opciónak, vagyis a VGA-piac belépőszintjén siralmas a helyzet.

Ezen próbál segíteni az AMD Polaris 12 kódnevű fejlesztése, amely tulajdonképpen az új belépőszintet fogja képviselni. Komoly teljesítményt ezúttal sem kell várni, hiszen alapvető megoldásról van szó, de itt mindig az a fontos, hogy értékelhető tempó mellett korszerű képességeket kínáljon az adott hardver. Nyilván a Polaris 12 megkapja a Polaris termékcsalád tudását, miközben a teljesítménye nagyjából a Polaris 11 fele lesz. Információink szerint a lapka rendkívül apró, 80 mm² alatti területű, így bőven alkalmas belépőszintű megoldásnak. A jelenlegi célok szerint a készülő tényleges termékek az Oland és a Cape Verde GPU-kat is kiváltják. Ezzel a lépéssel az AMD modern képességekkel ruházza a saját belépőszintű termékskáláját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés