DirectX 10.1-es GeForce-ok támadják a belépőszintet

A zöldek DirectX 10.1-es GeForce modelljeiről már korábban is írtunk, de akkor csak az OEM gyártók számára voltak elérhetők a termékek. Mától azonban ez megváltozik, és az új GeForce 210 és GT 220 megtámadja az asztali piac belépőszintjét is, így végre valahára az NVIDIA is kínál ebben a szegmensben DirectX 10.1-es API-val kompatibilis terméket.

Hirdetés

A leggyengébb GeForce 210-es modell a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő GT218 kódnevű lapkára épül. A chip egy darab úgynevezett TPC (Texture Processzor Cluster) blokkal rendelkezik, melyben 16 stream processzor és 8 Gather4 utasítással kompatibilis textúrázó csatorna kapott helyet. Ehhez egy darab, négy blending egységgel megtámogatott ROP blokk kapcsolódik, ami 64 bites buszon éri el a DDR2 vagy DDR3 szabványra épülő memóriát. A rendkívül alacsony fogyasztással rendelkező lapka 260 millió tranzisztort tartalmaz, a referenciaparaméterek tekintetében pedig az NVIDIA 675, 1450 és 800 MHz-es mag-, shader-, illetve effektív memória-órajelet ad meg, ám borítékolható, hogy a gyártók más értékeket alkalmaznak majd.


NVIDIA GeForce 210

Egy szinttel feljebb a GeForce GT 220 lesz a „rettegett” ellenfél. A szintén 40 nm-es eljárással készülő GT216 lapkában már 486 millió tranzisztort lehet találni, így elfért két darab TPC is, melyekben összesen 48 stream processzor és 16 Gather4 utasítással kompatibilis textúrázó csatorna található. A ROP blokkok száma is megduplázódott az elődhöz képest, ami nyolc blending egységet és 128 bites buszt eredményez. Utóbbira akár GDDR3 memórialapkákat is lehet kötni. Az NVIDIA a termékhez 625 MHz-es mag-, 1360 MHz-es shader-, illetve 1800 MHz-es effektív memória-órajelet javasol.


NVIDIA GeForce GT 220

A két friss GeForce nagy újítása, hogy a beépített audiokodeknek hála már a HDMI kimeneten keresztül is képesek hangot adni, sőt támogatják a nyolccsatornás LPCM-et, ám a Dolby TrueHD és DTS Master Audio nincs beépítve.

Az NVIDIA 45 dolláros ajánlott fogyasztói árat szabott meg a GeForce 210-nek, míg a GT 220-hoz 75 dollárért lehet hozzájutni. Ennek megfelelően az előbbi a Radeon HD 4550-nel, az utóbbi pedig a HD 4670-nel fog versenyezni.

A felsőházban visszavonul az NVIDIA

Az új GeForce modellek mellett érkezett egy sokkal szomorúbb hír, ugyanis a gyártókhoz közeli források bejelentették, hogy nem kívánják tovább forgalmazni a GeForce GTX 275, GTX 285 és GTX 295 jelzésű termékeket, sőt a GTX 260 is csak a szűkös készlet erejéig lesz elérhető. Ez természetesen azt jelenti, hogy a középkategória felett csak az AMD termékei érhetőek majd el, így aki GT200 lapkára épülő megoldást szeretne, az gyorsan cselekedjen. A visszavonulást egyébként az érintett grafikus kártyák magas előállítási költsége indokolta, mivel a jelenlegi árak mellett egy esetleges AMD-s árcsökkentést már nem lehetne követni, így a további árusítás akár komolyabb veszteségeket is okozhatna. A GeForce GTS 250 továbbra is elérhető lesz, és a fentebb bemutatott, belépőszintű modellek mellé rövidesen megérkezik a GT215 kódnevű chipre épülő megoldás is, melyhez mindenki nagy reményeket fűz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés