Még a nyáron lezavarja az idei bejelentések zömét az AMD

A friss tervek alapján persze májusban kezdenek, állítólag nem csak a Computex miatt.

Az AMD korábban sem titkolta, hogy az év közepén érkeznek a komolyabb bejelentéseik, amelyeket korábban csak pedzegettek, bár az egyes rendszerekről viszonylag sokat tudni. A gyártópartnereknek leadott, előzetes tervezet szerint az AMD a nyáron lezavar majdnem mindent, de igazából májusban kezdik majd a konkrét munkát.

Hirdetés

Az említett hónap nyilván az idei Computexre utal, amely május 28-án veszi kezdetét, de szokás szerint lesznek nulladik napos előadások, vagyis technikailag egy nappal korábban elkezdődnek a bejelentések. Úgy tudjuk azonban, hogy a vállalat a Rome platformra épülő EPYC generációt már május 1-jén bejelentené, ami egy fontos dátum amúgy is, mivel ekkor lesz a cég 50. születésnapja.

A Computexen természetesen helyet kap az EPYC is, de az igazi figyelmet itt már a harmadik generációs, Zen 2 magokat használó asztali Ryzen processzorok kapnák, és a hozzájuk készülő új, PCI Express 4.0-t támogató alaplapok. Ugye ezt a processzort a CES-en már megmutatta a cég, legalábbis egy CPU chiplettel.

A fentiek mellett a Computexen helyet kapnak majd a Navi architektúrára épülő grafikus kártyák, amelyek támogatni fogják a PCI Express 4.0-t, de információink szerint lesz egy E3-ra tervezett előadás is, amely főleg a Radeon grafikus kártyákra lesz kigyúrva, ellentétben a Computexszel, ahol inkább a processzorok fognak dominálni az AMD részéről.

Végül a nyár végén jön a Castle Peak platform, ami az AMD HEDT piacot célzó frissítése, vagyis az új Ryzen Threadrippereket vonultatja fel.

Az új generációs APU-nak szánt Renoirról egyelőre kevés az információ. Ezt a vállalat eredetileg a következő évi CES-re tervezte, de egyre erősebb az a híresztelés, hogy pár modellt azért még idén ráküldenek a konkurens Ice Lake-re, tehát az év végén várható egy kisebb bejelentés, viszont a legtöbb új APU inkább a következő év elején startol. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy nagy mennyiségű elérhetőségre csak jövőre érdemes számítani, az idei bejelentés célja csupán az, hogy az Intel ne tudja visszavenni a teljesítményre vonatkozó ultramobil trónt a Ryzentől. Utóbbi egyébként abból a szempontból nagyon aranyos, hogy jelenleg az AMD és az Intel is azt állítja a legerősebb ultramobil lapkájáról, hogy a piac legjobb megoldása 15 watton belül, és ezt mindkét cég, amúgy teljesen eltérő szoftverkörnyezettel próbálja bizonygatni. Emiatt nem is különösebben foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, mivel a trón aktuális birtoklója tényleg attól függ leginkább, hogy mely tesztprogramok vannak bevetve. Az Intel a BAPCo SYSmark eredményeit veszi alapul, míg az AMD az UL Benchmark PCMark és 3DMark, a Cinebench, a POVRay, a TrueCrypt, valamint a PassMark alkalmazások mérései alapján jut erre a következtetésre. Leggyorsabbnak viszont egyik vállalat sem hívja a fejlesztését, következetesen a "kategóriájában a legjobb" elnevezést használják, amibe meglehetősen nehéz belekötni, hacsak nincsenek előre lefektetve a szempontok, márpedig ebben a tekintetben a megegyezés halvány szikrája sem látszik. Valószínűleg ez az új generáció esetében sem lesz másképp.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés