Hozni fogja az ígért tempót az új generációs EPYC

A nagy kérdés nem az, hogy megveri-e az Intel platformját a Rome, hanem az, hogy milyen áron teszi ezt meg.

Az AMD heteken belül bemutatja a Rome kódnevű szerverplatformot, amivel a cég már nem a felzárkózást, hanem a teljesítményre vonatkozó trónt célozza meg. Az Intel ezt a rendszert a Cascade Lake sorozattal várja, amelynél még a korábban ígérteknél is gyorsabb modelleket mutattak be a hónap elején, de a gyártóktól származó információink szerint ez nem lesz elég. A második generációs EPYC lényegében hozni fogja a tervezett tempót, ami az AMD nézőpontjából egyszerűen ki lett jelölve, vagyis új generáció egyutas környezetben nagyon megközelíti az előző EPYC sorozat kétutas teljesítményét.

Hirdetés

A Cascade Lake-SP megjelenésével azonban vannak már közelebbi mérések is, így többek között a csúcsteljesítmény tekintetében az új EPYC minimum 50%-kal gyorsabb az Intel megoldásánál, miközben még kevesebbet is fogyaszt. Ez igazából várható volt, mivel az Intel a Skylake-SP-hez viszonyítva, feladattól függően 5-9%-ot lépett előre, míg az AMD a Naples kódnevű fejlesztésnél átlagosan 85-95%-kal gyorsabb platformmal készül, de bizonyos, AVX-et erősen használó programokban a tempóelőny ennél is jóval nagyobb lesz.

A kérdés ezen a ponton nem a trón megszerzése, mert az lényegében ilyen előnynél megvan. Sokkal fontosabb tényező az új generációs EPYC ára. Az előző körben ugyanis az AMD szándékosan az Intel alá árazott, ezzel szerezve nagyobb figyelmet a fejlesztésének, amely ugyan teljesítményben helytállt a Skylake-SP ellen, de nem volt egyértelműen gyorsabb nála, így leginkább az ár/érték aránnyal próbált kitűnni. A Rome platform viszont teljesen más dimenzió, és itt van az a kérdés, hogy a vállalat bele akar-e menni egy erősebb árversenybe, ami esetleg komolyan fájhat majd az Intelnek, vagy egyszerűen kihasználják a tempóelőnyt, amivel az árazópisztoly is nagyobb számokat lőhet majd a CPU-kra.

Érdekesség egyébként, hogy az AMD eredetileg nem a Rome platformmal akarta visszaszerezni a szerverpiacon a teljesítményre vonatkozó trónt. Ezzel akarták gyakorlatilag beérni az Intelt a sebesség tekintetében, vagyis egy ki-ki mérkőzésre számítottak, de akkoriban még azt hitték, hogy idén az Ice Lake szerververziójával kell küzdeniük. Ez a fejlesztés azonban majd csak 2021-ben érkezik a konkurencia részéről, vagyis tulajdonképpen nem a Rome platform lesz kiugróan gyors, sokkal inkább az Intel útiterve csúszott el jelentősen. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy az AMD még pár évvel korábban azt vázolta fel a partnereknek, hogy majd a Milan platform lesz az, ami már egyértelműen az Intel megoldása elé kerül minden tekintetben. Ezt eredetileg az Ice Lake utáni fejlesztés ellen tervezték, de jelenleg könnyen lehet, hogy az életciklusa egy jelentős részében még az Ice Lake előtt érkező Cooper Lake-kel fog küzdeni. A változásokat valószínűleg az AMD nem sajnálja, a piac viszont így érdekes meccsekről marad le, és azt sem fogjuk látni, hogy mire ment volna az EPYC, ha az Intel fejlesztései nem késnek ennyit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés