Helyrehozta az egyes Ryzeneken akadozó Windows problémáját az AMD

Az AGESA V2 ComboPI 1.2.0.7-es mikrokód a Ryzen 7 5800X3D tuningolását is bevezeti.

Az AMD még március elején jelentette be, hogy megtalálta az akadozó Windows okát az egyes Ryzeneken, és erre egy javítást is ígértek az AGESA V2 ComboPI 1.2.0.7 jelzésű mikrokódon belül. A cég most arról értesítette a sajtót, hogy partnereik többsége kiadta az előbb említett frissítésre épülő BIOS-okat.

Tekintve a hibajavítás jellegét, illetve azt, hogy a Windows 11-hez mindenképpen szükséges a gyárilag kínált fTPM, az AMD hivatalosan is stabil státuszú támogatást biztosít a 300-as sorozatú vezérlőpulttal rendelkező alaplapok, illetve az 5000-es Ryzenek párosítása mellé. Az AGESA V2 ComboPI 1.2.0.7 jelzésű mikrokód felhasználása esetén tehát az alaplapgyártó már nem dönthet opcionálisan a Zen 3 magos processzorok kezeléséről a régebbi alaplapoknál, ez ugyanis kötelezővé lett téve.

A fenti javításon túl az AMD engedélyezi a Ryzen 7 5800X3D tuningját is. A szóban forgó processzor nem támogat szorzó- és felszültségállítást, de a buszórajel hivatalosan is paraméterezhető lesz. Ezzel lehetségessé válik a tuning, de kötelezően alkalmazandó limitáció az alaplapgyártók számára az 1,35 V-os üzemfelszültség maximalizálása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés