Megfizethető, de mégis nagyon gyors az AMD FirePro W8100

Az AMD március második felében jelentette be a FirePro W9100 jelzésű professzionális csúcs-VGA-t, mely szinte mindenből a legtöbbet kínálta a piac számára. Ennek a terméknek most megérkezett a kisebb testvére, mely természetesen nem a trónra tör, és ennek megfelelően nem is lesz annyira drága, mint a tavasszal bemutatott modell. Az újdonság ezzel együtt is a korábban megjelent FirePro W sorozatot egészíti ki.

A FirePro W8100-on található Hawaii cGPU a GCN architektúra modernizált változatára épül és 8 ACE egységet, 4 tesszellátort, 4 raszter motort, 2560 shader részelemet, 160 textúrázó csatornát, illetve 64 blending és 256 Z egységet tartalmaz. A 8 GB-nyi GDDR5 szabványú fedélzeti memória 512 bites buszon kapcsolódik a lapkához, ami az 5 GHz-es effektív órajelnek köszönhetően 320 GB/s-os memória-sávszélességet biztosít. A magórajel 824 MHz lesz, amit a PowerTune skáláz majd a terhelésnek megfelelő szintre. Az elméleti adatok szempontjából a FirePro W8100 4,2 TFLOPS-os egyszeres pontosságú, illetve 2,1 TFLOPS-os dupla pontosságú számítási teljesítményre képes. Utóbbi a munkaállomásokon végzett szimulációs számításoknál nagyon jól fog jönni.


[+]

A FirePro W8100 TDP fogyasztása 220 watt körül alakul, illetve a termék támogatja az ECC-t is, de ezek a csúcskategóriában már megszokottnak számítanak, ahogy a Framelock/Genlock és a sztereó 3D támogatás, illetve a Sztereó szinkronizációs kimenet (mini-DIN) megléte is. Ezek mellett a VGA hátulján négy darab DisplayPort 1.2-es interfész található, amelyek segítségével elérhető a négymonitoros Eyefinity, és az egyes, esetlegesen 4K-s kijelzőkhöz független nyolccsatornás hangfolyam rendelhető. Természetesen az újdonság kihasználja a PCI Express 3.0-s csatoló előnyeit, valamint elérhető a ZeroCore technológia is, mellyel nagymértékben csökkenthető a fogyasztás, ha a csatlakoztatott kijelzők inaktívak, illetve használható a VCE, azaz a Video Codec Engine is, ha gyors transzkódolásra lenne szükség.

Hirdetés

Az új FirePro támogatja még a színek 30 bites megjelenítését, a DirectX 11.2-es és az OpenGL 4.4-es grafikus API-kat, az OpenCL 1.2 és a C++ AMP felületet, valamint a CrossFire Pro technológiát. A GCN architektúrával járó előnyök is kihasználhatók, így például a Partially Resident Textures (PRT) eljárás, mellyel a cGPU maximum 32 terabájtos tömörítetlen textúrát kezel. A vállalat azt is elmondta, hogy a termék támogatja majd az OpenCL 2.0-t is, így ha erre lenne szükség, akkor tudnak biztosítani előzetes drivert.

A FirePro W8100 elsődlegesen az NVIDIA Quadro K5000-es termékkel versenyez, illetve compute igénybevétel mellett az Quadro K5000 és Tesla K20 párosának is kihívója. Utóbbi a Maximus technológiát használja, de az AMD szerint ilyenre nincs igazából szükség, mivel a Tesla és a Quadro összesített teljesítményénél is gyorsabb a FirePro W8100.


[+]

A vállalat ezt egyfajta stratégiának is tekinti, mivel nem bontják két részre a professzionális termékskálát, így a FirePro egyszerre lehet alkalmas minden feladatra. Ez jórészt annak is köszönhető, hogy folyamatosan nő az OpenCL-t támogató professzionális programok száma.


[+]

Az AMD szerint az idei évtől fontossá vált az is, hogy egyetlen, elérhető árú, de minden szempontból elég erős hardverrel le lehessen fedni a piaci igényeket a 4K-s feldolgozásra vonatkozóan. Éppen ezért minden olyan professzionális programot kiemelten támogatnak, amely ehhez szükséges, míg a hardver lényegében az idén megjelent két combosabb FirePro személyében adott.


[+]

Az AMD FirePro W8100 ebben a negyedévben lesz elérhető, az ára 2499 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés