Az AMD exkluzivitásra tör a professzionális piacon

Az AMD két éve kezdte el a professzionális piacra szánt FirePro rendszerek felfuttatását, mely első fázisban a szoftverek hivatalos támogatásához szükséges certifikációk beszerzésében merült ki. Ezt a cég már korábban abszolválta, de a megfelelő driverek biztosítása a legegyszerűbb feladat ezen a piacon. A második fázis sokkal keményebb menetnek bizonyult, hiszen a zárt, jellemzően CUDA platformot használó szoftvereket át kellett portolni OpenCL-re.

A vállalat az idei IBC 2013-on elmondta, hogy a piac nagyon nyitott volt az OpenCL-re, ami érthető, hiszen egy gyártótól független felületre átállva versenyhelyzetet teremtenek, így a gyártók folyamatosan igyekeznek a szoftver lehető leggyorsabb futtatására, emellett a vásárlóbázis számára is kedvező a helyzet, hiszen árverseny is kialakulhat a hardvergyártók között.

Az AMD szerint nehéz időszak volt az átállás, de Ed Caracappa elmondta, hogy 60 OpenCL-en futó alkalmazásról indultak és ma már 170 professzionális szoftver támogatja ezt a felületet. A cégek között a CUDA további támogatásáról nincs egyetértés. Egyes szoftverek esetében teljesen leáll ez a fejlesztési irány, mivel az OpenCL-t az NVIDIA is támogatja, így alapvetően szükségtelenek tartják ugyanazt a funkciót két platformra megírni, de számos vállalat szerint ennek ma még van értelme, így az OpenCL és a CUDA port fejlesztése párhuzamosan zajlik tovább, ugyanakkor senki sem kételkedik abban, hogy hosszútávon csak az OpenCL marad, így az új irányok mellett ez a felület lesz elsődlegesen támogatva.

SolidWorks 2014 OIT effekt
SolidWorks 2014 OIT effekt [+]

Az AMD stratégiájának harmadik lépése is kiderült, ami az exkluzivitás. Ennek értelmében egyes professzionális szoftver olyan funkciókat kapnak, amelyek csak FirePro grafikus vezérlőkön érhetők el. Ilyen a SolidWorks 2014 OIT effektje, ami jobb minőségű és jóval nagyobb sebességű megjelenítést garantál a tervezőknek. Utóbbi elsősorban onnan ered, hogy az OIT nélküli átlátszóság leképzéséért a központi processzor segítségére van szükség, míg OIT mellett az egész effektért csak a grafikus processzor felel. Mindemellett az Autodesk Maya 2014 kapott egy Bullet fizikai motorra alapozó beépülőt, ami FirePro cGPU-val gyorsítható, továbbá az Autodesk 3ds Max sztereó 3D-s kiterjesztésének úgynevezett Active Stereo funkciója is csak FirePro hardverrel működik.

Az exkluzivitás abból a szempontból érdekes, hogy az AMD pont az OpenCL függetlensége mellett tör lándzsát, de az értékes funkciókat azért lezárják a professzionális szoftverekben. Ez a SolidWorks 2014-ben talán érthető, hiszen az OIT-be rengeteg erőforrást öltek, illetve a GCN architektúrán kívül nincs is olyan hardver a piacon, ami ezt képes hibátlanul megjeleníteni, de a Bullet fizikai motor szimplán OpenCL-lel gyorsított, így maximum – könnyen javítható – szoftveres korlátja lehet a konkurens hardvereken való futtathatóságnak, míg a sztereó 3D nem igényel extrém hardvereket, de még extrém támogatást sem.

Érdemes megemlíteni, hogy új hardver is jön erre a piacra, ráadásul nem az eddig megszokott pozíciók egyikébe. A pletykák szerint igazi szörnyeteggel készül az AMD, amin 16 GB fedélzeti memória is lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés