Hirdetés

Brutálisan gyors az AMD FirePro W9100

Az AMD a mai napon bejelentette a FirePro W9100 jelzésű professzionális csúcs-VGA-t, mely szinte mindenből a legtöbbet kínálja a piac számára. Az új hardver gyakorlatilag minden alkalmazásban gyorsabb közvetlen konkurensénél. A titok lényegében a Hawaii kódnevű cGPU-ban rejlik, amely a hagyományos, játékosoknak szánt VGA-k piacán már bemutatkozott, de professzionális szintre csak most emelkedett. Az újdonság egyébként kiegészíti a korábban megjelent FirePro W sorozatot.

A FirePro W9100-on található Hawaii cGPU a GCN architektúra modernizált változatára épül és 8 ACE egységet, 4 tesszellátort, 4 raszter motort, 2816 shader részelemet, 176 textúrázó csatornát, illetve 64 blending és 256 Z egységet tartalmaz. A 16 GB-nyi GDDR5 szabványú fedélzeti memória 512 bites buszon kapcsolódik a lapkához, ami az 5 GHz-es effektív órajelnek köszönhetően 320 GB/s-os memória-sávszélességet biztosít. A magórajel 950 MHz lesz, amit a PowerTune skáláz majd a terhelésnek megfelelő szintre. Az elméleti adatok szempontjából a FirePro W9100 5,35 TFLOPS-os egyszeres pontosságú, illetve 2,67 TFLOPS-os dupla pontosságú számítási teljesítményre képes. Utóbbi a munkaállomásokon végzett szimulációs számításoknál nagyon jól fog jönni. Az eddigi csúcstartó egyébként az NVIDIA Quadro K6000 volt 1,7 TFLOPS-os tempójával, aminél az új FirePro bő 50%-kal többet tud.

AMD FirePro W9100
AMD FirePro W9100

A FirePro W9100 TDP fogyasztása 290 watt körül alakul, illetve a termék támogatja az ECC-t is, de ezek a csúcskategóriában már megszokottnak számítanak, ahogy a Framelock/Genlock és a sztereó 3D támogatás, illetve a Sztereó szinkronizációs kimenet (mini-DIN) megléte is. Ezek mellett a VGA hátulján hat darab mini DisplayPort 1.2-es interfész található, amelyek segítségével elérhető a hatmonitoros Eyefinity, és az egyes, esetlegesen 4K-s kijelzőkhöz független nyolccsatornás hangfolyam rendelhető. Természetesen az újdonság kihasználja a PCI Express 3.0-s csatoló előnyeit, valamint elérhető a ZeroCore technológia is, mellyel nagymértékben csökkenthető a fogyasztás, ha a csatlakoztatott kijelzők inaktívak, illetve használható a VCE, azaz a Video Codec Engine is, ha gyors transzkódolásra lenne szükség.

Az új FirePro támogatja még a színek 30 bites megjelenítését, a DirectX 11.2-es és az OpenGL 4.4-es grafikus API-kat, az OpenCL 1.2 és a C++ AMP felületet, valamint a CrossFire Pro technológiát. A GCN architektúrával járó előnyök is kihasználhatók, így például a Partially Resident Textures (PRT) eljárás, mellyel a cGPU maximum 32 terabájtos tömörítetlen textúrát kezel. Az AMD kihasználja azt, hogy az új Apple Mac Pro rendszerekbe is FirePro került, így a piac lényegében a GCN architektúrát tekinti célterméknek. Ebből természetesen a FirePro W9100 is profitál, illetve a munkaállomásokkal szemben támasztott követelmények is változtak az elmúlt években.

Az ipar ma már nem csak grafikát, hanem általános számítási teljesítményt is szeretne, aminek eredménye, hogy már több mint 170 professzionális alkalmazás támogatja az OpenCL platformot, és gyakorlatilag mindegyik szoftvergyártó ezt az egyébként szabványos felületet célozza alkalmazásával. Mindemellett a PTC Creo, a Siemens, a SolidWorks, a CATIA, az Autodesk, az Adobe, a CINEMA 4D, a The Foundry és a Blackmagic Design direkten a FirePro termékeket célozza az új alkalmazásokban bevetett optimalizálással, illetve ezeket még exkluzív Autodesk és SolidWorks programfunkciók is kiegészítik, melyek más gyártó termékein nem érhetők el.


[+]

Az új FirePro tiszteletére az AMD egy új termékkategóriát is elindított ultra munkaállomás néven. Ezek a gépek nem tartalmazhatnak 32 GB-nál kevesebb rendszermemóriát, nyolcnál kevesebb maggal rendelkező processzort, illetve FirePro W9100-nál lassabb VGA-t. Hét OEM-gyártó már fel is szállt erre a vonatra, így az egyes gépeik megkaphatják az ultra munkaállomásoknak járó matricát.

Az AMD FirePro W9100 ebben a negyedévben lesz elérhető, az ára 3999 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés