Az egyedi igényeket is kiszolgálják AMD új Falcon platformjai

Az AMD az idei MWC-n frissítette a G szériás, beágyazott rendszerekbe szánt termékskáláját, így a korábban megjelent Merlin Falcon kódnevű opció mellé megérkezett a kisebb testvérnek számító Brown és Prairie Falcon is, illetve ezeket kiegészíti még egy LX jelzésű, Steppe Eagle kódnevű lapkára épülő termékcsalád.


[+]

A Brown és a Prairie Falcon tulajdonképpen a Carrizo SoC APU-ra épülnek, amelynek képességit korábban összefoglaltunk egy cikkben. Ezzel lényegében azt tudják, amit a Merlin Falcon, csak kisebb számítási teljesítmény és persze alacsonyabb ár mellett. A termékskála szempontjából az AMD a két újdonsággal számos Steppe Eagle kódnevű lapkára épülő G szériás modellt váltana ki, amelyeket persze a megrendelők még elérhetnek, de a jövő már az új fejlesztéseké.

Hirdetés

Az érkező Brown és Prairie Falcon SoC APU-k a képességeit az alábbi táblázatok részletezik:

AMD Brown Falcon – G szériás, I jelzésű beágyazott generáció
Típus Alapórajel / Maximális órajel L2 cache DDR3 maximális órajele
DDR4 maximális órajele
Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Konfigurálható fogyasztás (cTDP)
GX-217GI (2 mag) 1,7/2 GHz 1 MB 1600 MHz
2133 MHz
256 758 MHz 15 W


[+]

AMD Prairie Falcon – G szériás, J jelzésű beágyazott generáció
Típus Alapórajel / Maximális órajel L2 cache DDR3 maximális órajele
DDR4 maximális órajele
Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Konfigurálható fogyasztás (cTDP)
GX-J modell (2 mag) 2,4/2,8 GHz 1 MB 1866 MHz
2133 MHz
128 686 MHz 10-15 W
GX-J modell (2 mag) 1,8/2,2 GHz 1 MB 1866 MHz
2133 MHz
128 600 MHz 8-10 W

A két táblázatból a főbb paraméterek kiolvashatók, de fontos megemlíteni, hogy az AMD a specifikációkat a beállítható maximális TDP limitre adta meg, így számolni kell azzal, hogy a TDP limit csökkentése ront az elérhető órajeleken. A Brown Falcon és a Prairie Falcon opciók között egyébként a legfőbb különbség, hogy előbbi támogatja az ECC-t és a kétcsatornás memóriavezérlést, míg utóbbi esetében az ECC nem aktiválható és a memóriavezérlő is egycsatornás. Mindemellett a GX-217GI jelzésű modellhez az AMD opcionálisan olyan meghajtót is kínál, amellyel a rendszerbe épített UVD képes lejátszani a 10 bites HEVC tartalmakat is. Erre a hardver szintjén bármelyik UVD 6-os motorral rendelkező Radeon képes, de a kihasználáshoz szükséges szoftvert pénzért árulja a vállalat. Valószínűleg, idővel ez a funkció ingyenessé válik, amint a közvetlen konkurensek elérhetővé teszik ezt a tudást.

Az újdonságok 0 és 90°C-os hőmérsékleti tartományban üzemeltethetők, de az AMD elárulta, hogy a Brown Falcon platformhoz később érkeznek iTemp modellek is, amelyek már -40 és 105°C között is üzemképesek.

Az integrált déli híd szempontjából a Brown és a Prairie Falcon is ugyanazt kínálja, vagyis egy x4-es PCI Express 3.0-s, illetve négy darab x1-es PCI Express 2.0-s vagy 3.0-s interfészt, két-két USB 2.0-s és 3.0-s portot, illetve két 6 vagy 3 Gbps-os SATA aljzatot, továbbá két kijelzőt képesek kezelni HDMI 2.0, DisplayPort 1.2a vagy eDP 1.4 összeköttetésen keresztül. Az újdonságokban elérhető lesz az AMD Secure Processor is, amely az ARM TrustZone technológiájára épít, de ez ezen a területen alapfunkció.

A Brown és a Prairie Falcon könnyen frissíthető alap a partnerek számára, mivel az FP4 BGA tokozást használják, vagyis számos már létező, Bald Eagle-höz és Merlin Falconhoz készült platformdizájnnal kompatibilisek. Előbbi esetében csak új BIOS infrastruktúra kell, de utóbbi platform mellett még erre sincs szükség. Emellett a szoftveres szolgáltatások tekintetében a Brown és a Prairie Falcon a korábban megjelent Merlin Falcont másolja, vagyis elérhető a HSA 1.0-s platform támogatása, illetve az AMD 10 évig kínál majd terméktámogatást, továbbá a teljes linuxos meghajtóarchitektúra nyílt forráskódú, vagyis bárki készíthet magának saját drivereket, ha valami rendkívül speciális problémát kell megoldani. A nyílt meghajtóinfrastruktúra másik előnye, hogy használható marad a hivatalos terméktámogatás lejárta után is, hiszen a felmerülő problémák harmadik fél által vagy akár házon belül is javíthatók.

A G széria, LX jelzésű tagjára rátérve a Steppe Eagle kódnevű lapka jelenti az alapot, amelyről az alábbi oldalon írtunk bővebben. Ez az újdonság az aktuális termékskálát alulról egészíti ki, és emiatt a legjobb ár/teljesítmény aránnyal rendelkező opciói lesznek az AMD-nek. Az újdonságok paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Steppe Eagle – G szériás, LX jelzésű beágyazott generáció
Típus Órajel
L2 cache DDR3 maximális órajele Radeon magok száma
IGP magórajel
Fogyasztás (TDP)
GX-218GL (2 mag) 1,8 GHz
1 MB
1600 MHz 64 497 MHz
15 W
GX-215GL (2 mag) 1,5 GHz 1 MB 1600 MHz 64 497 MHz 15 W
GX-210JL (2 mag) 1 GHz
1 MB
1333 MHz 64 267 MHz 6 W
GX-208JL (2 mag) 0,8 GHz 1 MB 1333 MHz 64 267 MHz <6 W


[+]

A táblázatban szereplő, FT3 BGA tokozású termékek mindegyiken a normál 0-90°C-os tartományban használható, illetve támogatják az ECC-t is.

Az újdonságok a partnerek számára mától rendelhetők közvetlenül az AMD-től.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés