Komoly változásokat hoz az AMD Merlin Falcon platformja

Hirdetés

Az AMD még az év közepén mutatta be a Carrizo SoC APU-t, amelynek képességit korábban összefoglaltunk egy cikkben. Ennek a terméknek most megérkezett a beágyazott rendszerekbe szánt verziója, amely a Merlin Falcon kódnevet viseli és első körben öt megoldást kínál az érdeklődőknek. Ezeknek a SoC APU-knak a képességeit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Merlin Falcon – R szériás beágyazott generáció
Típus Alapórajel / Maximális órajel L2 cache DDR3 maximális órajele
DDR4 maximális órajele
Radeon magok száma IGP PoweTune órajel Konfigurálható fogyasztás (cTDP)
RX-421BD (4 mag) 2,1/3,4 GHz 2 x 1 MB 2133 MHz
2400 MHz
512 800 MHz 12-35 W
RX-418GD (4 mag) 1,8/3,2 GHz 2 x 1 MB 2133 MHz 2400 MHz
384 800 MHz 12-35 W
RX-216GD (2 mag) 1,6/3 GHz 1 MB 1600 MHz 1600 MHz 256 800 MHz 12-15 W
RX-421ND (4 mag) 2,1/3,4 GHz 2 x 1 MB 2133 MHz 2400 MHz
- - 12-35 W
RX-216TD (2 mag) 1,6/3 GHz 1 MB 1600 MHz 1600 MHz - - 12-15 W

A táblázatból gyakorlatilag minden adat kiolvasható, de fontos megemlíteni, hogy az AMD a specifikációkat a 15 wattos TDP limitre adja ki. Ez ugyanakkor lefelé biztosan, és bizonyos opcióknál felfelé is módosítható. Nyilván a TDP limit csökkentése ront az elérhető órajeleken, míg a növelése javít. Ezt azt jelenti, hogy például a 15 wattra szabott, táblázatban szereplő alapórajelek a processzormagok szempontjából 35 wattnál már nagyobbak. Mindemellett az újdonságok 0 és 90°C-os hőmérsékleti tartományban üzemeltethetők, de az AMD elárulta, hogy a következő év elején jönnek az iTemp modellek is, amelyek már -40 és 105°C közötti is üzemképesek.

AMD Merlin Falcon platform
AMD Merlin Falcon platform [+]

A Merlin Falcon teljes egészében leváltja az elődnek számító Bald Eagle kódnevű fejlesztéseket, amely a Kaveri APU-ra épült. A platformot tekintve a legfontosabb változás, hogy a Merlin Falcon csupán egyetlen, FP4-es BGA tokozásba helyezhető rendszerchip, és emiatt jóval kisebb alaplapok építhetők rá, hiszen az egész rendszer 30%-kal kevesebb helyet igényel.


[+]

Az AMD a Merlin Falcon platformmal két területet támad meg célzottan. A kaszinókba, illetve játéktermekbe szánt játékgépek alapvető célpontok, hiszen ezeken a területeken a korábbi sorozatok is éllovasok voltak. A Bald Eagle-höz képes az új termék grafikai képességei javultak, illetve megjelent a 4K-s HEVC videók hardveres blokkal történő lejátszása is. A Merlin Falcon azonban a játékgépek területén új kategóriákat is megtámad. A csökkentett kiterjedésű platformdizájn lehetővé teszi, hogy a fenti SoC APU-k többek között bekerüljenek a videó lottó terminálokba, illetve a modernebb Pachinko játékgépekbe.

Az AMD Merlin Falcon és a HSA 1.0
Az AMD Merlin Falcon és a HSA 1.0 [+]

A HSA 1.0-s platform kezelése emellett új lehetőségeket nyit az orvosi eszközök piacán. Utóbbi szempontból a friss APU-knak komoly sansza van kiváltani az orvosi eszközökbe épített külső koprocesszornak szánt FPGA-kat, illetve DSP-ket. Az AMD kiemelten célozza az alacsony fogyasztású, hordozható ultrahangokat, amelyekre egyre nagyobb az igény az egészségügyben. A Merlin Falcon legnagyobb előnye ezen a terülten, hogy mindenféle segédprocesszor nélkül biztosítja a komolyabb, nem hordozható ultrahangok funkcionalitását, gyakorlatilag mobil méretben.


[+]

Némileg változik a terméktámogatás is. Ezt az AMD továbbra is kiemelten biztosítja, ahogy tették a Bald Eagle platform esetében is, de a partnereik igényeinek eleget téve a teljes linuxos meghajtóarchitektúrát nyílt forráskódúvá teszik. Ezzel gyakorlatilag az egyes megrendelők az AMD segítsége nélkül is módosíthatnak a használt meghajtókon, tulajdonképpen teljesen személyre szabva a rendszert. Ennek a támogatási formának a másik előnye, hogy akár az AMD hivatalos, egyébként 10 évig tartó terméktámogatási idejének lejárata után is használható marad a rendszer, hiszen a hibák harmadik fél által vagy akár házon belül is javíthatók. Mindemellett az AMD továbbra is kiemelten támogatja a beágyazott Linux rendszerek egységes fejlesztését elősegítő Yocto projektet.

Az AMD Merlin Falcon platform fejlesztői csomagja
Az AMD Merlin Falcon platform fejlesztői csomagja [+]

Az AMD Merlin Falcon platformra az Axiomtec, a Congatec, a Seco, az Advantech, a Sapphire, a Quixant, a Guanlot és a Heber Gaming biztosan épít majd beágyazott rendszereket. Továbbá az AMD-től az érdeklődők rendelhetnek egy fejlesztői platformot is, amely segíti a végleges rendszerekhez készülő szoftveres alapok fejlesztését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés